Binnenland
Sociale partners praten met Schouten toch weer over vroegpensioen

Werkgeversorganisaties en vakbonden gaan toch weer met elkaar in gesprek over een vroegpensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep. De huidige regeling loopt eind volgend jaar af, en vakbond FNV was weggelopen uit onderhandelingen over een nieuwe regeling. Demissionair pensioenminister Carola Schouten had FNV en werkgeversclub VNO-NCW gevraagd weer om tafel te gaan. Beide sociale partners gaan op die uitnodiging in, zeggen ze desgevraagd.

Een regeling voor mensen met een (fysiek) zwaar beroep was een belangrijke voorwaarde voor GroenLinks-PvdA om de nieuwe pensioenwet te steunen. De linkse tandem hielp het inmiddels demissionaire kabinet indertijd aan een meerderheid voor de veelbesproken Wet toekomst pensioenen. Zij dienden een voorstel in dat het kabinet opriep om „met een nieuwe regeling te komen die meer gericht is op mensen met zware beroepen, zodat zij de mogelijkheid krijgen om ook na 2025 eerder met pensioen te gaan of minder dagen te werken”.

Daarover waren de sociale partners, ook wel de ‘polder’ genoemd, met elkaar in gesprek. Begin december stapte vakbond FNV uit onvrede uit die onderhandelingen. Twistpunt is het al dan niet tijdelijke karakter van een nieuwe regeling. Schouten heeft de werkgevers en vakbonden uitgenodigd „om met mij hierover te spreken”, meldt ze aan de Tweede Kamer. Ook FNV wil daarbij weer aanschuiven. De regeling moet wel „worden verruimd en permanent worden”, eist vakbondsman Piet Rietman. VNO-NCW wil maar wat graag doorpraten, aldus een woordvoerster. De werkgeversvereniging geeft aan ook te willen „dat er voor mensen met langdurig zwaar werk mogelijkheden blijven om eerder met pensioen te gaan”.

De uitkomst van het overleg zal vooral voor een nieuw kabinet van belang zijn, omdat de huidige regeling nog bijna twee jaar loopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer