Buitenlandoorlog in israël
Hamas meldt dood twee Israëlische gijzelaars

De Palestijnse terreurbeweging Hamas, die op 7 oktober Israël aanviel, meldde maandag in een video de dood van twee gijzelaars. Bij de getoonde lichamen zou het gaan om de Israëliërs Yossi Sharabi en Itai Svirsky.

Een van de auto’s die maandag bij de aanslag in de Israëlische plaats Ra’anana werden gebruikt. beeld EPA
Een van de auto’s die maandag bij de aanslag in de Israëlische plaats Ra’anana werden gebruikt. beeld EPA

In de video is een derde gegijzelde te zien, Noa Argamani, die zegt dat de twee zijn omgekomen door aanvallen van de „eigen” Israëlische strijdkrachten.

Maar volgens de Israëlische strijdkrachten klopt het niet dat Svirsky is gedood door Israëlische soldaten: „Dat is een leugen van Hamas.” Over de andere persoon werd niets bekendgemaakt. De legerwoordvoerder veroordeelde verder de vrijgave van de video en noemt het een ​​„bruut uitbuiten van onschuldige gijzelaars”.

Dinsdag verklaarde het Israëlische leger dat het „ernstig vreest” voor het leven van Sharabi en Svirsky. Dat duidt erop dat de legertop ervan uitgaat dat de informatie over de dood van het tweetal correct is.

Een dag eerder had Hamas al een video vrijgegeven van de drie gegijzelden. Zij riepen Israël toen op het offensief tegen Hamas te staken en hun vrijlating te bewerkstelligen. De ongedateerde video eindigde met het onderschrift: „Morgen zullen we jullie informeren over hun lot.”

Svirsky werd op 7 oktober ontvoerd uit kibboets Be’eri, vlakbij de Gazastrook. De 38-jarige Israëliër was op dat moment bij zijn 70-jarige moeder Orit. Het tweetal probeerde zich onder een stapel dekens te verbergen in de versterkte kamer van het huis, maar werden ontdekt door Hamasterroristen. Ze vermoordden Orit en namen haar zoon mee. Op een andere plaats in Be’eri doodden ze Svirsky’s vader Rafi.

Sharabi en zijn zoon Oren (13) werden op 7 oktober eveneens uit kibboets Be’eri ontvoerd. Oren werd later vrijgelaten als onderdeel van een van de deals die Israël met Hamas sloot. Sharabi is de schoonvader van de Nederlandse Ofir Engel, die eind november ook werd vrijgelaten.

Hamas meldde eerder dat het contact met sommige gegijzelden was verbroken tijdens de beschietingen van de Gazastrook, waar de gijzelaars worden vastgehouden die op 7 oktober werden ontvoerd. De beweging stelde verder dat bij de aanvallen mogelijk gegijzelden waren omgekomen.

Aanslag

In de Israëlische plaats Ra’anana, 14 kilometer ten noorden van Tel Aviv, heeft een Palestijnse man maandag een vrouw doodgestoken. Daarna ging hij er vandoor met haar auto waarmee hij onderweg op mensen inreed en ook nog een man neerstak. Bij de aanslag vielen zeventien gewonden, onder wie drie ernstig, berichtten Israëlische media.

De dader zou een terrorist zijn. Nadat hij de eerste gestolen auto bij een bushalte had gecrasht, stal hij opnieuw een auto en zette zijn bloedige rit door Ra’anana voort. Hij werd vervolgens door de politie gearresteerd. Hij is naar verluidt een circa 40 jaar oude Palestijn uit Hebron.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer