BuitenlandIsraël
Leger Israël maakt zich op voor invasie Gazastrook

In Israël wacht de bevolking in spanning op de dingen die komen gaan. Een grootschalig offensief kan elk moment beginnen. Minister van Defensie Yoav Galant: „Gaza zal nooit meer zijn zoals het was.”

Israëlische militairen dragen een slachtoffer weg uit kibboets Kfar Aza, waar terroristen van Hamas afgelopen zaterdag tientallen inwoners afslachtte. beeld EPA, Atef Safadi
Israëlische militairen dragen een slachtoffer weg uit kibboets Kfar Aza, waar terroristen van Hamas afgelopen zaterdag tientallen inwoners afslachtte. beeld EPA, Atef Safadi

De schok van de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag dreunt nog in alle hevigheid na. De omvang van de wreedheden die strijders van de Palestijnse terreurbeweging Hamas in Israëlische dorpen en steden begingen, wordt met de dag duidelijker. Zoals in kibboets Kfar Aza, waar buitenlandse journalisten dinsdag getuige waren van de slachtpartij die daar heeft plaatsgehad. Tientallen inwoners werden verminkt, in koelen bloede vermoord of meegenomen naar de Gazastrook. „De geur van de dood hangt hier”, aldus een verslaggever. Het dodental aan Israëlische zijde is inmiddels de 1200 gepasseerd.

Hoewel de Israëlische luchtmacht direct met zware bombardementen op Gaza begon, hadden de landstrijdkrachten de eerste dagen na het verrassingsoffensief van Hamas nodig om het grensgebied van terroristen te zuiveren. Maar het leger schakelt nu over naar een „totale aanval”, aldus minister Galant dinsdag tijdens een bezoek aan de troepen in het zuiden van Israël.

„Ik heb alle beperkingen opgeheven”, zei de bewindsman. „Jullie hebben de mogelijkheid om de realiteit te veranderen. Jullie hebben de prijs gezien die we hebben betaald. Hamas wilde verandering; die zullen ze krijgen, maar precies het tegenovergestelde van wat ze dacht. Gaza zal nooit meer zijn zoals het was. Wie vrouwen en Holocaustoverlevenden onthoofdt en vermoordt, zullen we met alles wat in ons vermogen ligt vernietigen.”

Galants woorden lijken de opmaat voor een grootschalig grondoffensief in de Gazastrook. Israël heeft inmiddels 360.000 reservisten opgeroepen. Burgers in Gaza zijn opnieuw opgeroepen de kuststrook te verlaten. Zij kunnen alleen over land naar Egypte, maar Caïro heeft aangegeven dat het slechts 2000 Palestijnen per dag zal toelaten. Inmiddels is de grensovergang zelfs gesloten, nadat Israël nabijgelegen smokkeltunnels van Hamas dinsdag had gebombardeerd. De VS proberen achter de schermen overeenstemming te bereiken over het openen van een humanitaire corridor om de inwoners een veilige aftocht te bieden.

Noorden

Overigens stuurt Israël een aanzienlijk deel van de strijdmacht die het heeft opgeroepen naar het noorden van het land. Want ook daar dreigt oorlog. Dinsdag was er opnieuw een directe confrontatie tussen Israëlische troepen en de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Voor het eerst werden ook mortiergranaten vanuit Syrië afgevuurd. Terreurgroepen in Irak en Jemen verklaarden zich bereid aan de strijd tegen Israël deel te nemen. Het voedt de vrees voor een conflict op meerdere fronten.

Israël weet zich in elk geval van krachtige Amerikaanse steun verzekerd. Dat benadrukte president Joe Biden dinsdag in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en in een toespraak tot het Amerikaanse volk. Biden sprak zijn afschuw uit over de gruweldaden van Hamas. Een eerste Amerikaans legertoestel met munitie landde dinsdag in Tel Aviv.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer