Buitenland
Noors parlement stemt in met omstreden plan voor diepzeemijnbouw

Noorwegen heeft als een van de eerste landen ter wereld een belangrijke stap gezet om diepzeemijnbouw mogelijk te maken. Het Noorse parlement stemde dinsdag in met een plan van de regering om geleidelijk een gebied van 280.000 vierkante kilometer open te stellen om in de zeebodem te zoeken naar grondstoffen die bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de energietransitie.

Diepzeemijnbouw is erg omstreden en met de huidige afspraken in principe niet mogelijk in internationale wateren. De Noorse regelgeving gaat echter over de eigen economische zone, waarbinnen Noorwegen de regels zelf bepaalt. Het gebied waarin straks mag worden gezocht naar grondstoffen als koper, zink, kobalt en lithium, ligt grotendeels in het Noordpoolgebied.

Natuurorganisaties zijn fel tegen deze vorm van mijnbouw. Ze vrezen grote schade aan de natuur en waarschuwen dat de gevolgen nog niet goed duidelijk zijn. „Ja, we moeten overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie - maar niet ten koste van ongerepte ecosystemen”, reageert het Wereld Natuur Fonds (WWF). Die organisatie ziet veel liever dat wordt ingezet op meer recycling en betere technologie waar minder mineralen voor nodig zijn.

De Noorse regering denkt de grondstoffen uit de zeebodem echter hard nodig te hebben. Het land kan zo na de olierijkdom mogelijk goed verdienen aan grondstoffen die nodig zijn om bijvoorbeeld batterijen voor elektrische auto’s en mobiele telefoons te maken.

Een groepje tegenstanders van deze mijnbouw demonstreerde dinsdag buiten het parlement in Oslo. „Ze stellen een enorm kwetsbaar gebied open dat te weinig is onderzocht door wetenschappers”, zei een bestuurder van Greenpeace Noorwegen. De organisatie wijst erop dat internationaal juist nog volop discussie woedt over een voorlopig verbod op diepzeemijnbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer