„Boven gelden onze huisregels, beneden die van opa en oma”
In Oostenrijk zagen ze hoe complete families daar onder één dak verblijven. „Kunnen wij dat ook niet?” dachten de echtparen Kloppenburg en Heemskerk. Nu wonen ze met drie generaties in Bergschenhoek onder één dak.
Een goede band met schoonzoon Jaco Heemskerk (38) ontstond al toen Egbert Kloppenburg (65) er samen met hem jarenlang op zaterdagen op uittrok om te gaan klussen. Heemskerk is werkzaam in de klimaatbeheersing. Toen hij verkering kreeg met Lutina (37) ging hij met zijn aanstaande schoonfamilie mee op vakantie naar het Alpenland. „We zagen daar die grote familiehuizen en vroegen ons af waarom je zoiets in Nederland niet of nauwelijks ziet.” Het echtpaar Kloppenburg paste later op de kinderen van hun dochter en schoonzoon. „Zo waren we als familie steeds meer op elkaar betrokken.”
De woning van Jaco en Lutina in Voorhout werd gaandeweg te klein. Met hun (schoon)ouders gingen zij op zoek naar geschikte bouwgrond voor de bouw van een meergezinswoning. Dat werd een zoektocht van twee jaar. „We liepen in die tijd tegen tal van beperkingen aan. Een hypotheek voor meerdere eigenaren kon na veel vijven en zessen, maar dubbele bewoning bleek aan tal van regels te zijn gebonden.”
Egbert, docent en begeleider bij het Driestar-Wartburg College en oprichter van Bushcraft Nature Experience, zocht met de rest van de familie in een wijde kring rondom Rotterdam. „We hebben er ook aan gedacht bij een bestaande woning de garage uit te bouwen. Nergens bleek het goed mogelijk, waardoor de gedachte aan een familiehuis min of meer in de la verdween.”
Jaco en Lutina vonden ondertussen voor hun gezin –met nu vier kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar– in 2010 een casco-afgebouwde dijkwoning in Bergschenhoek. Het pand telt vier verdiepingen. Op de begane grond, tegen de dijk, was een lege ruimte, aan één kant voorzien van ramen.
Stalen balkon
Ondertussen zetten de grootouders Kloppenburg, die toen nog in een flat in Rotterdam-Zuid woonden, het oppassen op de kinderen voort. „We bleven weleens in de lege ruimte slapen. Toen ging de gedachte om gezamenlijk te gaan wonen weer leven. We zijn direct aan het meten gegaan en qua woonruimte kon het.”
De gemeente ging akkoord met de inschrijving van opa en oma Kloppenburg op het adres van hun dochter en schoonzoon. „Voor de inboedel hebben we een aparte verzekering afgesloten.”
In de circa 55 vierkante meter grote benedenverdiepingen werden in 2012 een keukenblok, toilet, doucheruimte en slaapkamer aangebracht. Beneden is er naast een radiator, een moderne petroleumkachel. Aan de achterzijde van het huis hebben Jaco en Lutina op de eerste verdieping een stalen balkon met een trap geplaatst. Jaco: „Anders zouden we steeds via de trap in de woning van mijn schoonouders naar binnen moeten. De voordeur –aan de dijkzijde– ligt namelijk niet aan de straat en daarom wordt die deur nauwelijks gebruikt.”
Privacy
Afspraken over ‘huur’ maakten ze onderling. „We hebben uitgezocht wat er belastingtechnisch mogelijk was want wij wilden geen huurcontracten en dergelijke.” Afspraken over huisregels en privacy kwamen er vanzelf. Lutina: „In het begin hielden we wel een vergadering. We hebben nu de afspraak dat we elkaar niet storen wanneer het rolluik bovenaan de trap dicht is. Beneden gelden de regels van opa en oma, boven die van ons.”
Het bij elkaar wonen bevalt hen uitstekend. „We zijn zelfs weer op zoek naar een andere woning. We zouden graag wat landelijker wonen, met meer tuin.”
Serie Wonen als uitdaging
Dit is de zesde aflevering in een serie artikelen over hoe mensen onderdak vinden in een tijd van woningnood. Maandag deel 7.