Binnenland
Waterschappen raden spelen in overstroomd gebied af

Waterschappen raden af om kinderen of huisdieren te laten spelen in straten en andere gebieden die overstroomd zijn door de hoge waterstanden. Het water uit rivieren, beken en sloten is niet gezuiverd en kan dus vervuild zijn, zegt ook de gemeente Hoorn, waar de straat Visserseiland al dagenlang onder water staat. Hoorn plaatst op Visserseiland extra big bags. omdat Rijkswaterstaat vrijdag of zaterdag een nieuwe hoogwaterpiek in het Markermeer verwacht.

De waterstanden op het IJsselmeer en het Markermeer blijven erg hoog, omdat er weinig water gespuid kan worden naar de Waddenzee. Harde wind stuwt het water op, terwijl er vanuit de grote rivieren weer meer water aangevoerd wordt op de meren. Dat komt doordat het waterpeil van de rivieren vanaf donderdag weer gaat stijgen. De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting zondag of maandag de hoogste stand van ongeveer 14,50 meter boven NAP, vergelijkbaar met de hoogste waterstand van vorige week. Die watervloed heeft enkele dagen nodig om naar de meren en de zee te stromen.

Waterschappen in het oosten en noorden van het land zien het peil van rivieren als de Vecht, de Dinkel en de Regge ook weer stijgen. Ze verwachten wel wateroverlast maar geen grote problemen. De rivieren worden gevuld door regen in Nederland en Duitsland, maar staan niet in verbinding met de grote rivieren. De waterschappen in Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland hebben al veel maatregelen genomen en plaatsen zandzakken waar dat nodig is, zoals bij een camping aan het Leekstermeer in Drenthe. Wetterskip Fryslân beslist donderdag of veertien opslaggebieden voor water in de provincie ingezet zullen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer