Binnenland
Zuid-Nederland herdenkt 80 jaar vrijheid in 2024

Het zuiden van Nederland herdenkt in 2024 dat er voor dat deel van het land tachtig jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De opmars van de geallieerden, de zogenoemde Operatie Market Garden, stokte bij Arnhem toen de bevrijders daar de Rijnbrug niet konden veroveren op de Duitse bezetters. Daarom herdenkt de rest van Nederland de bevrijding pas in 2025. De herdenking zal overal in het teken staan van vrijheid delen met veel aandacht voor jongeren.

„Vrijheid delen is een zeer actueel thema, dat zowel collectieve vrijheid omvat als de vrijheid voor iedereen om te leven zoals hij wil”, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei. „Natuurlijk is er aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten en die nog steeds zichtbaar zijn. Maar vrijheid is nooit af, we moeten er dagelijks aan werken om onze democratie te bewaken.”

Het Nationaal Comité geeft in september volgend jaar de aftrap voor alle nationale herdenkingsactiviteiten tot en met augustus 2025. Dat zal ergens in het zuiden van Nederland gebeuren. Gelderland hoopt dat Arnhem wordt uitgekozen, maar dat staat volgens het comité nog niet vast.

Bij de vele evenementen in Brabant spelen de 93 bruggen die in 1944 werden opgeblazen een centrale rol. „Op de bruggen wordt het verhaal van toen en nu verteld. De bruggen leggen letterlijk en figuurlijk de verbinding tussen generaties”, aldus de organisatie. In de regio Arnhem-Nijmegen is er onder andere veel aandacht voor wat er in het gebied gebeurde toen Nijmegen in 1944 werd bevrijd, maar de Betuwe en Arnhem niet. Onder meer Nijmegen als frontstad en de inundatie van de Betuwe zijn tot nu toe onderbelicht gebleven volgens organisaties die bij de herdenkingen betrokken zijn.

Het Nationaal Comité heeft na de aftrap in september volgend jaar nog vier momenten uitgekozen voor nationale herdenkingen. Die zijn in januari 2025 (Holocaust-herinneringsmaand), april 2025 (bevrijding van oosten en noorden van Nederland), op 4 en 5 mei (Nationale Herdenking en viering bevrijding) en op 15 augustus 2025 (hele koninkrijk bevrijd). „We herdenken de slachtoffers die vielen. We vieren dat we in een land leven waar iedereen mag meedenken en meebeslissen. En we gedenken dat dat lang niet overal in de wereld zo is”, aldus het comité.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer