Kerk & religie
Pastoor op Curaçao mishandeld door van diefstal verdachte man; doet geen aangifte

Op Curaçao is afgelopen weekend pastoor Adolphus Baak mishandeld. Hij sprak een mogelijke dief aan op diens daden en kreeg daarop een volle vuistslag in het gezicht. De pastoor besloot na excuses van de man om geen aangifte te doen. Toch werd de agressieveling door de politie aangehouden.

Marius Bremmer
De kerk van San Pedro op Westpunt. beeld Marius Bremmer
De kerk van San Pedro op Westpunt. beeld Marius Bremmer

Het incident had plaats bij een openluchtbarretje in het afgelegen Westpunt, veertig kilometer van de Curaçaose hoofdstad Willemstad. Kort daarvoor zouden er enkele aluminium dakplaten zijn gestolen bij de kerk van San Pedro. Toen iemand daar door Baak op werd aangesproken, liep de conversatie uit de hand. De vermeende dief was niet van de aantijgingen gediend en reageerde met een gerichte vuistslag in het gezicht van de geestelijke. Dit resulteerde in een gezwollen uiterlijk, losse tanden en een pijnlijke kaak.

Op aandringen van zijn familie bood de verdachte nog dezelfde dag persoonlijk zijn excuses aan de pastoor aan. Deze werden door hem geaccepteerd.

Tegenover lokale media verklaarde Baak de volgende dag dat hij nog wel erg geschrokken en van slag is en door de pijnlijke kaak niet kan eten. Toch besloot hij om geen aangifte te doen. Op zijn Facebookpagina is de pastoor te zien met tissuepapier tegen zijn gezicht vanwege een bloedneus.

Vervolgd

De mishandeling was groot nieuws in de Curaçaose pers en op sociale media. In opdracht van het openbaar ministerie is de politie de volgende dag alsnog overgegaan tot aanhouding van een 31-jarige verdachte uit Westpunt. Ondanks de aanvaarde excuses en het feit dat de pastoor geen aangifte deed wordt de man vanwege de ernst van de zaak door het OM toch vervolgd voor mishandeling.

Onaanvaardbaar

Pastoor Adolphus Baak is bekend en gerespecteerd in het land. Zelfs verschillende politieke partijen toonden in persberichten hun verontwaardiging. Regeringspartij MFK keurde de mishandeling fel af. Oppositiepartij MAN verklaart: „Dit incident doet ons stilstaan bij het beroep van geestelijken. Het is betreurenswaardig dat een religieus leider wordt aangevallen terwijl hij zijn werk doet. Hoewel de aanvaller zijn excuses heeft aangeboden ligt de verantwoordelijkheid van het land in het beschermen van de gemeenschap tegen dergelijk onrechtvaardig en onaanvaardbaar gedrag binnen de samenleving.”

De dakplaten zijn intussen door de politie teruggevonden.

Adolphus Baak doet geen aangifte, toch vervolgt OM zijn belager

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer