Binnenlandzondagsrust
Carbidschieten en vreugdevuren mogen toch in Putten op oudjaar

Carbidschieten en het houden van vreugdevuren zijn toch toegestaan in het Veluwse Putten op oudjaarsdag. Vorige week meldde de gemeente dat de activiteiten dit jaar op oudjaarsdag niet toegestaan waren, omdat oudjaar op een zondag valt en de gemeente de zondagsrust wilde respecteren. Maar dat was een vergissing, meldt Putten donderdag. Nu mag het zowel op zaterdag als zondag.

Inwoners van de gemeente Genemuiden luiden het jaar uit met carbidschoten. Archiefbeeld ANP, VINCENT JANNINK
Inwoners van de gemeente Genemuiden luiden het jaar uit met carbidschoten. Archiefbeeld ANP, VINCENT JANNINK

Politieke partijen in Putten waren verbaasd toen het verbod op carbidschieten en vreugdevuren op zondag naar buiten kwam. Burgemeester Henk Lambooij van Putten verwees eerder naar de regeling in 2017, toen oudjaarsdag ook op een zondag viel. Maar bij nader inzien bleek dat het toen op zondag wel was toegestaan vanaf 13.00 uur. Burgemeesters mogen namelijk op grond van de Zondagswet een ontheffing verlenen voor carbidschieten vanaf 13.00 uur en dat is toen ook gedaan.

Lambooij heeft nu dus een nieuw besluit genomen. „Carbidschieten is een prachtige traditie. Ik gun iedereen in het buitengebied veel plezier en een feestelijk uiteinde van het jaar 2023”, verklaart hij. In Putten wordt op tientallen plaatsen geknald met carbid. Carbidschieters die de zondagsrust niet willen verstoren mogen op zaterdag hun gang gaan tussen 10.00 en 00.00 uur. Op oudjaarsdag mag het van 13.00 tot 02.00 uur.

Voor carbidschieten is toestemming van de gemeente nodig. Voor het houden van een vreugdevuur moet een ontheffing worden aangevraagd. Wie al toestemming had voor zaterdag, hoeft niet opnieuw een aanvraag te doen voor de zondag, aldus de gemeente. In het naburige Ermelo blijft carbidschieten op zondag wel verboden. In verschillende andere Veluwse gemeenten kan ook gekozen worden voor de zaterdag of de zondag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer