Binnenland
Schap gaat motorbootjes op deel van de Kromme Rijn verbieden

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gaat varen met motorbootjes op de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik verbieden. Vanaf 1 januari 2025 zijn op het onder pleziervaarders heel populaire water alleen nog elektrisch aangedreven boten en handmatig bediende vaartuigen zoals kano’s welkom. Dat is volgens het schap nodig om de ecologische waterkwaliteit van de Kromme Rijn te verbeteren. Die moet in 2027 aan de Europese regels voldoen.

HDSR verwacht dat het aantal recreanten op het water behoorlijk zal verminderen door een verbod op boten met een brandstofmotor. Het aantal motorbootjes op de rivier is in tien jaar tijd enorm toegenomen, aldus het schap. Gemotoriseerd varen brengt de bodem in beweging en zorgt voor golfslag. De Kromme Rijn stroomt door natuurgebieden en die hebben te lijden onder de vele vaarbewegingen, aldus het schap. Een verbod op motorboten is bovendien veiliger voor het grote aantal kano- en plankvaarders dat de Kromme Rijn ook graag gebruikt.

Het schap maakt het aanstaande verbod nu vast bekend, omdat veel aanwonenden langs de rivier zelf ook een motorboot hebben. Zij hebben nu een jaar de tijd om een oplossing te vinden, zoals de aanschaf van een elektrische buitenboordmotor. HDSR realiseert zich dat niet iedereen zo’n motor kan kopen. „Maar de belangen van de waterkwaliteit, het versterken van natuurwaarden en de veiligheid wegen voor ons heel sterk”, aldus het schap. HDSR gaat eigen boten en materieel ook zoveel mogelijk vervangen door emissieloze vaartuigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer