Binnenland
Man (33) uit Abbekerk vrijgesproken van beramen moord op zus

De rechtbank in Alkmaar heeft donderdag een man uit het Noord-Hollandse Abbekerk vrijgesproken van het beramen van een moord op zijn zus en haar vriend. Tegen de 33-jarige Yordan L. had het Openbaar Ministerie twee jaar gevangenisstraf geëist. De helft daarvan was voorwaardelijk.

Volgens het OM had L. om een erfeniskwestie een bedrag van 100.000 euro en een Fiat 500 als beloning voor de dubbele moord in het vooruitzicht gesteld. Hij zou daarvoor Geurt R. hebben benaderd, de voormalige lijfwacht van de in 1991 geliquideerde drugsbaron Klaas Bruinsma. R. nam het gesprek op en zou het telefonisch hebben laten horen aan de zus van de verdachte. Die stapte daarop met de opname die zij zelf van het telefoongesprek maakte naar de politie.

De rechtbank ziet in de gespreksopname echter geen concreet bewijs voor een moordplan. Omdat de originele opname van R. nooit boven tafel is gekomen en niet duidelijk is of met die van het telefoongesprek is geknoeid, is volgens de rechtbank niet duidelijk wie precies deelnamen aan het gesprek en wat in welke context is gezegd. Daarnaast bevat het verdere dossier geen harde aanwijzingen voor een moordplan, aldus de rechtbank.

L. heeft zelf steeds in alle toonaarden ontkend dat hij zijn zus en haar vriend wilde laten ombrengen. Hij heeft wel toegegeven dat er sinds het overlijden van zijn moeder in de zomer van 2021 spanningen zijn tussen hem en zijn zus en dat er onenigheid is over de afwikkeling van de erfenis.

Volgens zijn zus begon L. vlak na het overlijden van hun moeder „naast de kist” al te ruziën om geld en bedreigingen te uiten. Zij zegt thuis te zijn lastiggevallen door drugsdealers die geld van haar broer tegoed hebben en mensen aan de deur te krijgen die via internet door hem zijn opgelicht. „Mijn leven wordt volledig bepaald door jou”, zei ze op de zitting twee weken geleden. Ze zei ook maandenlang doodsangsten te hebben uitgestaan.

Gedragsdeskundigen hebben vastgesteld dat L. licht verminderd toerekeningsvatbaar en zwakbegaafd is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer