Kerk & religie
Prof. Wisse stopt als rector PThU vanwege „stijl van leidinggeven”

Prof. dr. Maarten Wisse stopt per 1 februari als rector van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Hij kondigde woensdag zijn vertrek aan.

Redactie kerk
Gebouw van de PThU in Utrecht. beeld Wikimedia
Gebouw van de PThU in Utrecht. beeld Wikimedia
19913207.JPG
Prof. Wisse. beeld PThU

„Mijn stijl van leidinggeven past niet goed bij de manier van besturen die nu binnen de PThU gevraagd wordt”, zegt prof. Wisse in een persbericht van de universiteit.

De hoogleraar was donderdagmorgen niet bereikbaar voor een nadere toelichting. Ook een woordvoerder van de PThU wilde verder geen uitleg geven.

Prof. Wisse volgde in september 2021 prof. dr. Mechteld Jansen op als rector. Daarvoor was hij hoogleraar dogmatiek aan de PThU en in die functie keert hij na 1 februari ook weer terug. Hij zal zich onder meer gaan bezighouden met vraagstukken rondom de samenhang van de disciplines binnen de theologie.

De raad van toezicht van de PThU en bestuursvoorzitter Kees Boele „betreuren” de stap van de rector, maar ze kunnen „niet anders dan deze respecteren onder dankzegging voor het vele dat door hem in de afgelopen jaren in gang is gezet en gerealiseerd”.

Prof. Wisse werkte onder meer aan een nieuw instellingsplan van de PThU. Ook besloot de universiteit te verhuizen van Amsterdam en Groningen naar Utrecht. Daarvoor werd een pand aan het Janskerkhof gekocht, dat nu in gereedheid wordt gebracht voor het komende academische jaar. Prof. Wisse bracht het onderzoek binnen de PThU samen in vier grote onderzoeksprojecten, waarin kerk, academie en samenleving bij elkaar komen.

De universiteit van de Protestantse Kerk in Nederland gaat op zoek naar een nieuwe rector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer