Buitenland
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag van zondag opgeëist waarbij op de Filipijnen vier mensen om het leven kwamen. „Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi”, schreef de groep op Telegram.

ANP
Onderzoek op de plaats waar de bomaanslag plaatsvond. beeld AFP/Lanao Del Sur Provincial Information Office
Onderzoek op de plaats waar de bomaanslag plaatsvond. beeld AFP/Lanao Del Sur Provincial Information Office

Bij de aanslag, die tijdens een rooms-katholieke mis plaatsvond, raakten ook zo’n vijftig mensen gewond, meldden de politie en het leger. Drie vrouwen en een man kwamen om het leven. De gewonden werden naar ziekenhuizen gebracht.

De ontploffing vond om 7.40 uur (lokale tijd) plaats op de Mindanao State University in de stad Marawi op het eiland Mindanao, 820 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila.

De universiteit is naar eigen zeggen „diep bedroefd en geschokt door de gewelddaad die plaatsvond tijdens een religieuze bijeenkomst”, aldus een verklaring op Facebook. „Wij veroordelen ondubbelzinnig in de sterkst mogelijke bewoordingen deze zinloze en gruwelijke daad.” De universiteit heeft de lessen tot nader order opgeschort.

Bij de aanslag werd mogelijk een zelfgemaakte bom gebruikt, aldus een legercommandant. Een regionale politiechef denkt dat de explosie mogelijk een vergeldingsactie was na de dood van elf militanten van die groepering tijdens een legeroffensief van vrijdag.

De Filipijnen zijn overwegend rooms-katholiek, maar in Marawi is de bevolking in meerderheid islamitisch. De stad werd in 2017 belegerd door terroristen verbonden aan Islamitische Staat (IS). Daarbij kwamen meer dan 1200 mensen om het leven, waaronder veel burgers. Er raakten circa 200.000 mensen ontheemd en de stad lag in puin. De militanten werden na vijf maanden door het leger verdreven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer