Buitenland
Franse justitie onderzoekt misbruik door yoga-goeroe

In Frankrijk is een yogasekte opgerold. De goeroe daarvan wordt verdacht van seksueel misbruik. De politie bevrijdde 26 vrouwen.

Arjen van der Zielen Trouw
Gregorian B. (archieffoto) wordt geëvacueerd uit een rechtbank. beeld AFP, Stringer
Gregorian B. (archieffoto) wordt geëvacueerd uit een rechtbank. beeld AFP, Stringer

De Franse justitie onderzoekt wat er allemaal loos was binnen een yogasekte die zij deze week heeft opgerold. Een onderzoeksrechter in Parijs verdenkt de 71-jarige goeroe van de sekte ervan dat hij, achter een wollige dekmantel van oosterse wijsheden en meditatie, een maffia-achtige organisatie runde die vrouwelijke volgelingen dwong tot deelname aan pornofilms, commerciële seks-chats en seks met hemzelf.

Zo’n 175 politiemensen deden dinsdag invallen in Parijs en in andere delen van Frankrijk en pakten de Roemeense goeroe Gregorian B. en veertig anderen op. Tegelijk werden 26 vrouwen bevrijd. Een justitiële bron vertelde aan persbureau AFP dat de slachtoffers waren gehuisvest „in krappe omstandigheden en onder erbarmelijke hygiëne”.

Voormalige leden van de sekte hadden de Franse justitie getipt over de praktijken van B. Die heeft naast de Roemeense ook de Finse nationaliteit, en is in beide landen een oude bekende van justitie. Zo kreeg hij in zijn vaderland Roemenië al eens zes jaar cel voor het verkrachten van een minderjarige. De goeroe richtte zijn Mouvement pour l’Intégration Spirituelle vers l’Absolu (Misa, Beweging voor Spirituele Integratie naar het Absolute), later omgedoopt tot Atman, in 1990 op in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

De sekte bood yogacursussen en opleidingen tot yogaleraar aan, en richtte zich op zogeheten tantrayoga. Dit is een stroming die seksualiteit ziet als weg om het heilige en het alledaagse met elkaar te verbinden. Oefeningen en meditatie vergroten de gevoeligheid in seksuele beleving.

Volgens de Franse justitie was in werkelijkheid sprake van grootschalig misbruik. De onderzoeksrechter verdenkt B. van onder meer mensenhandel, ontvoering en verkrachting. Mannelijke volgelingen werden aangezet tot fysieke arbeid om geld op te leveren. Vrouwen moesten seks hebben. Volgens de gerechtelijke bron van AFP was het doel „om slachtoffers te conditioneren om seksuele relaties te accepteren via mentale manipulatietechnieken”.

De sekte heeft zijn hoofdkwartier tegenwoordig in Groot-Brittannië en is actief in meerdere landen. Hoeveel volgelingen B. precies heeft, is nog onduidelijk. Maar de Franse politie vermoedt dat het in Frankrijk om honderden mensen gaat. Volgens de site van de groep is B. het slachtoffer van een groot complot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer