Binnenland
Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

De provincie Zeeland wil meer grip krijgen op uitbreidingsplannen in de recreatiesector. Gedeputeerde Dick van der Velde zei in een commissievergadering van de Provinciale Staten dat Zeeland de bestemmingsplannen nog eens gaat doorlichten om te bekijken of ze voldoen aan de verordening die de provincie gebruikt voor toezicht op recreatieve plannen.

ANP

Ook gaat Van der Velde met gemeenten, recreatieondernemers, natuurorganisaties en andere betrokken partijen werken aan een zogeheten afwegingskader voor onder meer uitbreidingsplannen voor de toeristische sector. Een nog vast te stellen pakket richtlijnen kan helpen bepalen wat wel en niet mag.

Zeeland heeft in 2017 een kustvisie vastgesteld, waarin de provincie, gemeenten en andere partijen hebben afgesproken alleen onder strikte voorwaarden en op aangewezen locaties nieuwe vestiging en uitbreiding van recreatieparken in de kustzone toe te staan. Meerdere Statenfracties constateerden dat er ondanks de kustvisie toch een aantal ongewenste ontwikkelingen zijn geweest, zoals campingplekken die vervangen zijn door vakantiehuizen. Van der Velde zei dat het dankzij de kustvisie wel degelijk is gelukt een aantal uitbreidingsplannen tegen te houden.

Volgens cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nam het aantal vakantiewoningen in Nederland tussen 2017 en 2022 met 8,7 procent toe. Ruim 22 procent van die huizen staat in de kustzone. Daar zijn in die periode 2205 nieuwe recreatiewoningen gebouwd. Verreweg de meeste nieuwbouw vond plaats in de kustzone van Zeeland. Daar werden 1466 nieuwe vakantiehuizen neergezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer