Binnenland
Verdachte viervoudige moord zweeg ‘uit angst voor vader’

De tot levenslang veroordeelde Denis A. heeft in de zaak rond de viervoudige moord in Enschede in november 2018 gezwegen „uit angst voor mijn vader”. Dat zei hij vrijdag in Zwolle bij de start van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep.

In een growshop in Enschede werden op 13 november 2018 vier slachtoffers van dichtbij doodgeschoten, onder wie de eigenaar van de winkel voor benodigdheden van wietteelt. De drie verdachten in de zaak, twee broers Dejan A. (37) en Denis A. (35) en hun vader Camil A., werden veroordeeld tot levenslang. De rechtbank in Almelo sprak van een koelbloedige liquidatie.

Vader Camil overleed in augustus 2022 in de cel. „Ik was altijd al bang voor mijn vader”, zei Denis in tranen. Zijn vader stond volgens hem in de growshop plots tegenover hem met een pistool op hem gericht. Daarna trok hij de kabel uit de bewakingscamera. „Ik heb niemand doodgeschoten.”

Denis erkent wel dat hij aanwezig was. „Ik heb de lichamen zien liggen, de geur van bloed geroken. Het was verschrikkelijk”, zei hij. De reden van het bezoek aan de growshop werd later door Camil gegeven. Het zou gaan om de levering van wapens. De drie verdachten reden na de schietpartij samen terug. Het was doodstil in de auto, zei Denis. Alleen zei zijn vader herhaaldelijk „bek houden!” Een paar dagen later werd hij door hem bedreigd. Opnieuw benadrukte zijn vader dat hij zijn mond moest houden, zei Denis.

Oudere broer Dejan zei dat zijn vader alleen de growshop in was gegaan. Uit ongeduld is Dejan binnen gaan kijken. „Ik heb niet gezien wie geschoten heeft. Ik heb maar twee lijken gezien.” Het Openbaar Ministerie vindt het aannemelijk dat Denis niet geschoten heeft, alleen wil hij niet zeggen wie het wel was of waren. Op de vraag nu eens opheldering te geven, zweeg Denis.

Het hof heeft drie dagen uitgetrokken voor deze zaak. De uitspraak is op 17 januari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer