Akkoord op klimaattop over fonds voor arme landen
Het plan voor het fonds dat armere, kwetsbare landen moet helpen met schade aangericht door de gevolgen van klimaatverandering, is officieel aangenomen op de klimaattop in Dubai. Vorig jaar besloten landen met elkaar dat het fonds er moest komen, wat velen een „historische beslissing” noemden.
Gedurende dit jaar heeft een werkgroep gesproken over hoe dat fonds eruit moet zien. Die gesprekken gingen erg moeizaam. De covoorzitter noemde het donderdag „een moeilijk proces, waar ik nooit meer doorheen wil gaan”.
De Verenigde Arabische Emiraten hebben direct laten weten 100 miljoen dollar (ruim 91 miljoen euro) te willen bijdragen aan het fonds. Ook Duitsland heeft 100 miljoen dollar toegezegd. Het Verenigd Koninkrijk wil 60 miljoen pond (ruim 69 miljoen euro) bijdragen aan het klimaatschadefonds. Demissionair premier Mark Rutte maakte vrijdag bekend dat Nederland „om te beginnen” 15 miljoen euro toezegt. Hij noemde dat bedrag „relatief best veel”.
Klimaatgezant John Kerry van de Verenigde Staten liet weten dit fonds volledig te steunen. Vorig jaar tijdens de COP ging hij pas na lange tijd akkoord met het plan voor een klimaatschadefonds. Het land zegde 17,5 miljoen dollar toe.
Dit fonds is volgens mensenrechtenorganisatie ActionAid „het absolute minimum”. Agnes Schim van der Loeff benadrukt dat het nu tijd is om het fonds echt te vullen. „Met klimaatrampen jaar na jaar zal de behoefte aan financiering alleen maar blijven toenemen.”
De voorzitter van de klimaattop was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. „Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn dat ze hier zijn”, zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen „zonder enige vertraging”. Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.
Op de eerste dag van de klimaattop probeerde de nieuwe voorzitter een duidelijke boodschap achter te laten: de opwarming van de aarde moet beperkt worden tot 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. „Alles moet eraan gedaan worden om dat doel binnen bereik te houden”, zei Al-Jaber meermaals in het conferentiecentrum in de Verenigde Arabische Emiraten.
Hoe dat klimaatdoel binnen bereik blijft, daar weidde de voorzitter niet over uit. Wel zei Al-Jaber, die tevens topman is van het staatsoliebedrijf ADNOC in de VAE, dat alle onderwerpen besproken moeten worden, en dus ook „de rol van fossiele brandstoffen”. VN-milieubureau UNEP berekende recentelijk dat de wereld met het huidige klimaatbeleid op pad is om eind deze eeuw zeker 3 graden warmer te zijn dan voor de industrialisatie.
Vrijdag vroeg de Britse koning Charles om concrete afspraken te maken. Hij waarschuwde voor de vernietiging van de natuur en de onomkeerbare gevolgen van klimaatverandering. Charles zei te bidden dat de top een omslagpunt zal zijn. „De aarde behoort ons niet toe. Wij behoren toe aan de aarde.”