Binnenlandgoes
Burgemeester Van den Bos gaat voor een maatje groter en een terugkeer naar zijn wortels

Burgemeester Cees van den Bos (43) van Urk is donderdagavond door de gemeenteraad van Goes voorgedragen als nieuwe burgervader.

Burgemeester Cees van den Bos. beeld  ANP, Ramon van Flymen
Burgemeester Cees van den Bos. beeld ANP, Ramon van Flymen

Van den Bos begon in oktober 2020 op Urk, als eerste SGP-burgemeester. Zijn vertrek is daarmee vroegtijdig; een burgemeester wordt voor zes jaar aangesteld.

Zeeland is bekend terrein voor Van den Bos. Hij is geboren in Bruinisse en was in Schouwen-Duiveland van 2014 tot 2020 wethouder namens de SGP. Na zijn wethouderschap vertrok hij naar Urk.

Uw vertrek betekent een voortijdig verlaten van Urk. Waarom gaat u toch?

„Dat heeft alles te maken met Goes zelf. Ik ken de plaats vanaf mijn jeugd. Ik heb daar onderwijs gevolgd en stages gedaan. De mensen, hun mentaliteit en de bestuurlijke omgeving ken ik goed. Bovendien is het een stad met 40.000 inwoners en dus een maatje groter dan Urk. Tot slot is het een omgeving waar we vandaan komen. Mijn roots liggen in het Zeeuwse. Ik voel me daar straks vast als een vis in het water. Dat zijn veel plusjes, waardoor ik dacht: deze kans ga ik pakken.”

Zeventien kandidaten hadden gesolliciteerd op het burgemeesterschap van Goes. Er komen lovende woorden voor u uit de vertrouwenscommissie daar, met termen als doortastend en empathisch. Wat heeft u met die kwaliteiten de afgelopen jaren kunnen betekenen voor Urk?

„De uitdagingen in Urk waren groot. Ik heb veel werk gemaakt van handhaving en ik heb geprobeerd verbindingen te leggen in het dorp.”

De gemeente kwam de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws. Onder meer door rellende jongeren. Kunt u Urk wat dat betreft met een gerust hart achterlaten?

„De berichtgeving in de media legde vaak een te negatief frame over Urk. Daarmee wordt het dorp geen recht gedaan. Het is een kleine groep die over de schreef gaat. De negativiteit heb ik vervelend gevonden voor Urk. Vanuit mijn rol heb ik laten zien dat het dorp een andere weg is ingeslagen. En die gaat Urk zeker vervolgen. Ik kan het dorp daarom met een gerust hart achterlaten. Er staat nu een stabiele basis. Ik ben veelvuldig in gesprek geweest met jongeren om na te gaan wat zij nodig hebben. Negatieve uitwassen in het uitgaansleven zijn aan banden gelegd door handhavend op te treden en te zorgen voor alternatieven.”

Heeft u de Urker bevolking in het hart gesloten?

„Ja, Urk heeft een open bevolking, dus daar hoef je niet heel veel moeite voor te doen. Urkers zijn recht voor z’n raap. Er is ook veel leed, bijvoorbeeld doordat vissers overleden zijn op zee. Dat schept verbinding. Het kon zijn dat ik een brood ging halen bij de bakker en binnen een minuut een gesprek had over de gevaren op zee en het persoonlijk leed van mensen. Dan kun je iets betekenen als burgervader.”

U bent drie maanden uit de running geweest door corona, was dat de lastigste fase voor u?

„Het moment dat ik ziek thuis was, vond ik inderdaad heel lastig. Je wilt er zijn voor de inwoners van Urk en dat lukt dan maandenlang niet. Dat gun je geen enkele burgemeester.”

Waar kijkt u naar uit, als het gaat om het besturen van Goes?

„Ik ga voor een grotere gemeente aan de slag, maar in essentie gaat het om het verbinden en het bij elkaar brengen van mensen. Dat deed ik in Urk en dat ga ik hier ook doen. En mijn energie erin gooien, doe ik overal.”

Van den Bos zal naar verwachting per 1 februari 2024 worden benoemd in Goes. De voordracht moet nog wel worden goedgekeurd door de minister van Binnenlandse Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer