Buitenland
Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

Frankrijk breidt het aantal zones in het land uit waar niet gerookt mag worden. Stranden, openbare parken, bossen en de omgeving van scholen worden aan de lijst toegevoegd. De Franse minister van Gezondheid Aurélien Rousseau heeft dit dinsdag bekendgemaakt en stelt dat „rookvrije zones de norm zullen zijn”.

ANP

Er zijn volgens Rousseau nu 7200 tabaksvrije gebieden in Frankrijk. Die werden volgens hem met name aangewezen door de lokale autoriteiten en niet de centrale overheid. „We verschuiven nu de verantwoordelijkheid en komen met een principe dat de regel wordt”, aldus de minister bij de presentatie van een nationaal antirookplan.

Ook de belasting op tabak gaat omhoog. Een pakje sigaretten kost nu ongeveer 11 euro. De prijs stijgt in 2025 naar 12 euro en het jaar daarop naar 13 euro. De Franse regering streeft naar een eerste rookvrije generatie tegen 2032. In september werd bekend dat de regering werkt aan een verbod op e-sigaretten voor eenmalig gebruik. Die zijn volgens Rousseau met name populair onder jongeren.

Volgens de Franse regering zijn jaarlijks 75.000 sterfgevallen te herleiden naar het gebruik van tabak. In 2021 rookte ruim een kwart van de Franse bevolking vanaf 15 jaar, aldus data van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). In datzelfde jaar lag dat percentage in Nederland op 14,7 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer