Binnenland
Laagje sneeuw op verschillende plekken in Nederland

Op een aantal plekken is maandagavond sprake van een wit landschap. Volgens Weeronline is dat voor het eerst dit winterhalfjaar. Het eerste witte landschap is daarmee iets eerder dan normaal, want gemiddeld gebeurt dat op 7 december.

Volgens het weerbureau komen vanuit de regio Twente meerdere meldingen van witte landschappen. Afgelopen vrijdag op zaterdag kwam het in Zuid-Limburg al tot de eerste sneeuwvlokken. Het kleurde lokaal heel kortstondig wit, maar van een regionaal wit landschap dat langere tijd standhield was nog geen sprake.

Jaarlijks komt het gemiddeld over het land tot 19 dagen waarop sneeuwvlokken worden waargenomen. In het oosten is dat aantal wat hoger. Volgens Weeronline ligt op ongeveer 29 dagen in het winterhalfjaar ergens in het land een gesloten sneeuwdek. Daarvan is sprake als er om 9.00 uur ’s ochtends in de wintertijd een laag sneeuw ligt van ten minste 1 centimeter zonder dat de ondergrond zichtbaar is.

Het gemiddelde aantal dagen met een gesloten sneeuwdek neemt door opwarming van het klimaat wel snel af. In de vorige klimaatperiode 1981-2010 lag gemiddeld in het land nog op 37 dagen een gesloten sneeuwdek en halverwege de vorige eeuw was dat nog 58 dagen.

Later maandagavond en -nacht is er ook kans op sneeuw in de Limburgse heuvels. De rest van de week verloopt licht winters en ook dinsdagavond bestaat kans op winterse buien en sneeuw. Mogelijk volgt donderdag en vrijdag nog meer winterse neerslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer