Buitenland
Oekraïne en Rusland blikken terug op Oekraïense ‘Maidanrevolutie’

Oekraïne en Rusland hebben dinsdag teruggeblikt op de prodemocratische betogingen die precies tien jaar geleden in Oekraïne begonnen. De zogeheten Maidanrevolutie was volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky „de eerste overwinning” in de oorlog met Rusland, het Kremlin zegt dat er een „coup” plaatsvond met buitenlandse hulp.

De demonstraties leidden tot de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovytsj en de komst van regeringen die juist toenadering zoeken met het Westen. Ze begonnen op 21 november 2013 op het Maidanplein in Kyiv. Tijdens de massabetogingen vonden gewelddadige botsingen plaats met de veiligheidsdiensten. Die kostten ongeveer honderd demonstranten het leven.

Zelensky blikt in een video terug op de situatie tien jaar geleden en kijkt ook naar de toekomst van zijn land. De president prijst de vooruitgang die Oekraïne heeft geboekt op weg naar toetreding tot de Europese Unie. De EU-leiders kunnen volgende maand tijdens een top toestemming geven voor het starten van toetredingsonderhandelingen.

In Rusland is juist kritiek op de massademonstraties. Het is volgens het Kremlin „voor niemand een geheim dat die vanuit het buitenland werden gesponsord”. Een zegsvrouw van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in aanloop naar 21 november dat Oekraïne door de pro-Europese houding van een „welvarende, industrieel ontwikkelde en dichtbevolkte oud-Sovjetrepubliek is veranderd in een verarmd, stervend gebied”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer