live
BuitenlandOorlog in Israël
Israëlische leger: evacuatie Al Shifa op verzoek van directeur

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Israël via het liveblog.

Webredactie

Advertentie

VN: meer brandstof voor Gaza, maar bij lange na niet voldoende

Drie tankwagens met ruim 120.000 liter diesel zijn de Palestijnse Gazastrook binnengereden via de grensovergang Rafah, maar volgens de Verenigde Naties is dat in de verste verte niet genoeg.

De VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnen (UNRWA) zegt dat er veel meer nodig is dan wat er tot nu toe is aangekomen. “Na lange weken van vertraging hebben de Israëlische autoriteiten slechts de helft van de dagelijkse minimumbehoefte aan brandstof voor humanitaire operaties in Gaza goedgekeurd”, aldus UNRWA-baas Philippe Lazzarini.

Het is volgens hem onvoldoende om bijvoorbeeld ontziltingsinstallaties, ziekenhuizen, waterpompen in schuilkelders, vrachtwagens voor hulpverlening, ambulances, bakkerijen en communicatienetwerken zonder onderbreking te kunnen laten werken. Dagelijks is minimaal 200.000 liter nodig, berekenden de VN. Israël wil voorkomen dat brandstof in handen komt van de militante Hamasbeweging.

Israëlische leger: evacuatie Al Shifa op verzoek van directeur
ANP/AFP
RD
beeld ANP

Het Israëlische leger heeft volgens een woordvoerder niet zelf om een evacuatie van patiënten en personeel uit het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad gevraagd. De woordvoerder zegt op X dat het Israëlische leger een verzoek van de ziekenhuisdirecteur had gekregen. Eerder zaterdag zei de directeur tegen persbureau AFP dat hij van Israëlische troepen instructies kreeg voor de evacuatie van patiënten, vluchtelingen en personeel.

De Israëlische legerwoordvoerder stelt nu dus dat de evacuatie op verzoek van het ziekenhuis is. Het leger zegt mee te werken om dit mogelijk te maken.

Het ziekenhuis zou volgens dokters en journalisten ter plaatse een uur hebben gekregen om iedereen te evacueren. Een arts noemde het tegenover nieuwszender Al Jazeera „onmogelijk” om het gebouw binnen die tijd te ontruimen. Naast patiënten zochten ook veel vluchtelingen onderdak in het ziekenhuis.

Honderden mensen zouden lopend uit het ziekenhuis zijn vertrokken. Het door Hamas gerunde gezondheidsministerie van Gaza zegt dat er nog 120 patiënten in het ziekenhuis zijn achtergebleven, naast een onbekend aantal vroeggeboren baby’s. Er zijn ook nog een aantal dokters om voor hen te zorgen.

Israëlische militairen vielen woensdag het Al Shifaziekenhuis binnen. Er zou volgens de Israëliërs een commandopost van Hamas onder het complex zitten. Hamas en het ziekenhuisbestuur spreken dat tegen.

Topadviseur VS: gevechtspauze in Gaza bij vrijlaten gijzelaars
ANP/RTR/DPA
Wereldwijd gaan mensen de straat op om de vrijlating van de gijzelaars van Hamas te eisen. beeld AFP, Alain Jocard
Wereldwijd gaan mensen de straat op om de vrijlating van de gijzelaars van Hamas te eisen. beeld AFP, Alain Jocard

Als Hamas gijzelaars vrijlaat, zal dat leiden tot een toename in de levering van humanitaire hulp en een „aanzienlijke pauze” van de gevechten in Gaza. Dat stelt Brett McGurk, een Amerikaanse topadviseur over het Midden-Oosten.

„Als de gijzelaars worden vrijgelaten, zul je een aanzienlijke verandering zien,” zei McGurk zaterdag tijdens een veiligheidstop in de Bahreinse hoofdstad Manama.

Qatar probeert al langer een overeenkomst te sluiten tussen Hamas en Israël over de vrijlating van een groep gijzelaars. Ook de Verenigde Staten zitten bij de onderhandelingen aan tafel. Een deal zou volgens internationale persbureaus inhouden dat vijftig door Hamas gegijzelde vrouwen en kinderen worden vrijgelaten. Daar zou meer humanitaire hulp aan Gaza en een gevechtspauze van drie tot vijf dagen tegenover staan.

Arts: Israël geeft Al Shifaziekenhuis een uur om te evacueren
ANP
Het Al Shifaziekenhuis. beeld AFP, Bashar Taleb
Het Al Shifaziekenhuis. beeld AFP, Bashar Taleb

Israëlische troepen zouden dokters, patiënten en vluchtelingen in het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad een uur de tijd hebben gegeven om het medische complex te verlaten. Dat schrijft nieuwszender Al Jazeera op basis van een dokter in het ziekenhuis. De arts noemt het „onmogelijk” om iedereen binnen een uur te evacueren.

Een topbestuurder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder ook dat mogelijkheden tot een evacuatie van het Al Shifaziekenhuis beperkt zijn. Zo beschikt de Palestijnse Rode Halve Maan niet over genoeg brandstof om de patiënten met ambulances te vervoeren. In het ziekenhuis verblijven duizenden mensen.

Israëlische militairen vielen woensdag het Al Shifaziekenhuis binnen. Er zou volgens de Israëliërs een commandopost van Hamas onder het complex zitten. Hamas en het ziekenhuisbestuur spreken dat tegen.

Palestijns persbureau: 26 doden bij bombardement in Zuid-Gaza
ANP/RTR
Een moskee in Khan Yunis. beeld AFP, Mahmud Hams
Een moskee in Khan Yunis. beeld AFP, Mahmud Hams

Rond de 26 Palestijnen, het merendeel kinderen, zijn zaterdag gedood tijdens een Israëlisch bombardement op Khan Yunis, een stad in Zuid-Gaza. Dat meldt het Palestijnse persbureau WAFA.

Israël heeft de Palestijnen opnieuw gewaarschuwd de stad te verlaten en zich in het westen te vestigen, uit de vuurlinie en dichter bij humanitaire hulp.

„We vragen mensen om te verhuizen. Ik weet dat het niet gemakkelijk is voor velen van hen, maar we willen niet dat burgers in het kruisvuur terechtkomen”, vertelde een assistent van premier Benjamin Netanyahu vrijdag aan de Amerikaanse nieuwszender MSNBC.

Dit zou de honderdduizenden Palestijnen die voor de Israëlische aanval op Gaza-Stad naar het zuiden waren gevlucht, dwingen om opnieuw te verhuizen, samen met de inwoners van Khan Yunis, waardoor een ernstige humanitaire crisis zou worden verergerd. De stad telt meer dan 400.000 inwoners.

De assistent zei dat Israëlische troepen de stad zullen moeten binnentrekken om Hamasstrijders uit ondergrondse bunkers en tunnels te verdrijven, maar dat zo’n „enorme infrastructuur” niet bestaat in de minder bebouwde gebieden in het westen.

Pro-Palestina en pro-Israël demonstraties in Amsterdam
ANP
Demonstranten in Jerusalem eisen de terugkeer van de door Hamas gegijzelden. beeld AFP, Fadel Senna
Demonstranten in Jerusalem eisen de terugkeer van de door Hamas gegijzelden. beeld AFP, Fadel Senna

Actiegroepen NL4Palestine en Bring Them Home Now organiseren zaterdagmiddag allebei demonstraties in Amsterdam. Beide acties zijn aangemeld bij, en goedgekeurd door de gemeente.

Het protest van NL4Palestine begint om 13.00 uur op de Dam en is georganiseerd om op te roepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook, waar Israël en Hamas met elkaar in oorlog zijn. Er zullen enkele gasten zijn die de aanwezige toespreken vanaf een podium. Daarna is er een mars richting het Westerpark. De organisatie houdt rekening met 10.000 tot 20.000 deelnemers.

Wanneer het NL4Palestine-protest op zijn einde loopt, begint zo’n 3,5 kilometer verderop, op de Prinsengracht, een actie van Bring Them Home Now. Die organisatie vaart met zestig bootjes over de grachten naar het Waterlooplein om aandacht te vragen voor de door Hamas gegijzelde personen in de Gazastrook. Op de boten zijn foto’s van de gegijzelden te zien. Op het Waterlooplein wordt de actie afgesloten met toespraken van gastsprekers.

Naast de bootoptocht kunnen mensen meelopen over de kade naar het Waterlooplein. De organisatie verwacht 1000 tot 2000 deelnemers.

De gemeente Amsterdam staat in contact met de beide organisaties om de demonstraties veilig te laten verlopen. Om eventuele veiligheidsrisico’s te voorkomen, worden de deelnemersstromen uit elkaar gehouden. Zo zou de mars van NL4Palestine in eerste in instantie op het Museumplein eindigen, maar is nu gekozen voor het Westerpark als eindpunt om de andere demonstratie niet in de weg te zitten.

Rode Halve Maan: vijf doden bij Israëlische aanval op Westoever
ANP/RTR
Israëlische militairen op de Westelijke Jordaanoever. beeld AFP, Jaafar Ashtiyeh
Israëlische militairen op de Westelijke Jordaanoever. beeld AFP, Jaafar Ashtiyeh

Bij een Israëlische aanval op een gebouw op de Westelijke Jordaanoever zijn minstens vijf Palestijnen gedood en twee anderen gewond geraakt. Dit heeft de ambulancedienst van de Palestijnse Rode Halve Maan zaterdag gezegd. Het Israëlische leger gaf niet onmiddellijk commentaar op het incident, dat plaatsvond in het vluchtelingenkamp Balata, bij de stad Nablus.

De Palestijnse Rode Halve Maan zei eerder dat doktoren van de hulporganisatie als gevolg van de ontploffing vijf ernstig gewonde mannen in de leeftijd van 19 tot 25 jaar behandelden.

Volgens cijfers van de VN zijn sinds de aanval van Hamas op 7 oktober minstens 186 Palestijnen, onder wie 51 kinderen, door Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever gedood. Nog eens acht Palestijnen werden gedood door Israëlische kolonisten, terwijl volgens de cijfers vier Israëliërs zijn omgekomen bij aanvallen door Palestijnen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer