PolitiekVerkiezingen 2023
Wilders’ droomcoalitie lijkt er niet te komen

Gaan VVD, NSC, BBB en PVV na de verkiezingen een nieuwe coalitie vormen? Een kleine week voor de Tweede Kamerverkiezingen klinkt deze vraag steeds vaker in politiek Den Haag. En de PVV’er Beertema heeft zijn stemkeus bepaald.

NSC-voorman Omtzigt en PVV-leider Wilders. beeld ANP, Raymond van Flymen
NSC-voorman Omtzigt en PVV-leider Wilders. beeld ANP, Raymond van Flymen

Popelen

Wat betreft het zetelaantal zou het kunnen. In de zetelpeiling van I&O die woensdagavond naar buiten kwam, zouden VVD (27 zetels), NSC (25), BBB (8) plus de PVV (20) samen uitkomen op 80 zetels.

Iemand die staat te popelen om zo’n coalitie deel te nemen, is PVV-voorman Wilders. Dinsdagavond zei hij in het tv-programma Nieuwsuur dat hij daarvoor zelfs bereid is om concessies te doen op zijn islamstandpunten.

Dat toont wel aan dat Wilders heel graag aanschuift om zijn droomcoalitie waar te maken. Volgens Wilders heeft Nederland momenteel grotere problemen dan het terugdringen van de islam. Terugdringing van „de islam zal nooit uit ons DNA gaan, maar de prioriteit ligt nu duidelijk bij andere zaken als het gaat om de komende regeerperiode”. Wilders noemde immigratie en asiel, de gezondheidszorg en bestaanszekerheid.

Wilders is ondertussen de zestig gepasseerd en wil kennelijk in het landsbestuur niet altijd als een roepende aan de zijlijn blijven staan, maar ook verantwoordelijkheid nemen en beleid maken.

Obstakel

Maar zoals het er nu naar uitziet, zal de droomcoalitie van Wilders er niet komen. De VVD heeft twijfels, zo zei lijsttrekker Dilan Yeşilgöz een en andermaal. Donderdagmorgen herhaalde zij die nog maar eens.

Woensdagavond keerde ook NSC-leider Pieter Omtzigt zich tegen de PVV. Omtzigt noemt samenwerking met de PVV niet mogelijk omdat die partij de vrijheid van godsdienst niet respecteert. De PVV keert zich in het verkiezingsprogramma tegen islamitische scholen, moskeeën en de Koran. „Je kan als partij alleen een regering vormen met partijen die zich houden aan de klassieke grondrechten”, aldus Omtzigt bij RTL-Nieuws. Ongetwijfeld speelt daarbij het verleden een rol. In 2010 was de PVV gedoogpartner van het eerste kabinet Rutte. Omtzigt was daar destijds als CDA-Kamerlid fel tegen.

Beertema

PVV-onderwijswoordvoerder Harm Beertema is niet herkiesbaar omdat hij in zijn ogen een te lage plaats kreeg op de PVV-kandidatenlijst, plek 16. Maar ondertussen blijkt er meer aan de hand te zijn. Beertema heeft ook moeite met de structuur en de standpunten van Wilders’ partij. Hij woonde de laatste tijd ook geen fractievergaderingen meer bij. En hij is bezig met een kritisch boek over de PVV.

Woensdag maakte Beertema via X bekend dat hij volgende week BBB stemt. Hij vindt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas en haar premierskandidaat Mona Keijzer „twee nuchtere, integere, realistische, pragmatische en authentieke vrouwen die voor niets of niemand bang zijn”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer