„We noemen het houtmanschap”
Het houtwerk van de toren van het oude gemeentehuis in Rhenen is vakkundig vervangen door de mensen van Timmerfabriek De Grebbe. Geen routineklus, wel een blikvanger.
Het bedrijf onderscheidt zich in kwaliteit en gedetailleerd maatwerk, stelt Johan van de Zandschulp. Samen met zijn broer Herbert voert hij de directie van het bedrijf. Ook hun vader Koos is er nog vier dagen in de week actief. Bijzonder, want hij werkt er inmiddels al zestig jaar.
Al is hij zo’n tijd bij de zaak betrokken, de oprichting heeft hij niet meegemaakt. De Grebbe bestaat namelijk honderd jaar, een feit waaraan inmiddels behoorlijk wat aandacht is besteed. Zo waren er in september twee open dagen en kwam het bedrijf met een website waarop wordt stilgestaan bij het jubileum.
Kwaliteit is een sleutelwoord voor de Van de Zandschulpen. Hun onderneming is bepaald geen doorsnee timmerfabriek. Herbert: „Veel bedrijven hebben een beperkt assortiment. Wij kunnen bijna alles leveren. We richten ons op kozijnen, deuren en serres, maar ook op het houtwerk van monumenten. Van klanten horen we vaak dat de kwaliteit en afwerking van onze producten boven verwachting is.”
Bij die klanten moet vooral worden gedacht aan bouwbedrijven. Daar komt 98 procent van de omzet vandaan. Professionele afnemers dus, die hoge eisen stellen.
Pandaverblijf
In de bouwsector spelen momenteel nogal wat problemen. Onder meer door de stikstofcrisis komt er veel minder nieuwbouw tot stand dan de bedoeling was. Ondervindt De Grebbe daar schade van?„Tot nu toe niet,” geeft Herbert aan. „Er worden inderdaad weinig nieuwe wijken gebouwd, en dat raakt bedrijven in de sector. Er zijn timmerfabrieken failliet gegaan, ook in de omgeving. Wij moeten het echter niet van massale nieuwbouw hebben. Onze producten komen vaak terecht in vrijstaande woningen en daarnaast zijn we regelmatig in beeld bij renovaties. Die doen we erg graag. Iets in ere herstellen met behoud van zoveel mogelijk oorspronkelijke details. In bepaalde gevallen zelfs op basis van oude foto’s, zoals bij een serre in Buren.”
Af en toe gaat het daarbij om bijzondere projecten. Eens werd de lambrisering van paleis Huis Ten Bosch gedeeltelijk vervangen en nog niet lang geleden werkte De Grebbe aan de renovatie van een deel van het hek rond het pandaverblijf in Ouwehands Dierenpark. Het exact namaken en plaatsen van het houtwerk aan het oude gemeentehuis in Rhenen was ook een project waar het bedrijf trots op is.
Als er over hout wordt gesproken, lichten de ogen van de Van de Zandschulpen voortdurend op. Ze houden van de producten die ze maken. Tegelijk hebben ze oog voor technische ontwikkelingen.
De spreekkamer in het moderne bedrijfspand is een sprekend voorbeeld. De grote tafel is van hout, evenals de deuren, kozijnen en een van de wanden, maar daaraan hangt wel een groot beeldscherm.
Johan is blij met het pand, dat in 2019 in gebruik werd genomen. „Het is twee keer zo groot als het vorige, hier vlakbij. En die ruimte hebben we hard nodig. De omzet is gegroeid en we maken gebruik van steeds meer machines. Een stijgende omzet is overigens niet ons hoofddoel. Wij willen mooi en vakkundig werk blijven leveren tegen een eerlijke prijs. Daar gaat het ons om”.
Bij de Grebbe is er veel aandacht voor vakmanschap. Nog steeds is daarbij soms sprake van handwerk. De werknemers gebruiken goede materialen om kwalitatief hoogstaande producten te kunnen maken, zoals Kempische kozijnen, met fraai vormgegeven lijstwerk. Johan en Herbert van de Zandschulp hebben voor die manier van werken een mooi woord bedacht: houtmanschap.
Tegelijk zoekt het bedrijf steeds naar mogelijkheden om dingen slimmer en beter te doen. „Wij plaatsten als eersten de lijmrobot van Bos Machines. Daarmee kan bij elke houtverbinding de juiste hoeveelheid lijm worden aangebracht. Ideaal tegen verspilling,” zegt Herbert.
Het past in het streven naar duurzaamheid. Het bedrijf gebruikt daarom ook uitsluitend hout uit duurzaam beheerde bossen.