Kerk & religiekerk in duitsland
Synode EKD: Stelling nemen tegen antisemitisme

De synode van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) is begonnen met een oproep om „moedig stelling te nemen tegen antisemitisme” en een pleidooi voor de bescherming van het ongeboren leven.

Redactie kerk
Voorzitter Annette Kurschus (Bielefeld) van de EKD-raad. beeld Jens Schulze
Voorzitter Annette Kurschus (Bielefeld) van de EKD-raad. beeld Jens Schulze

Bisschop Ernst-Wilhelm Gohl uit Baden-Württemberg noemde het zondag tijdens de openingsdienst van de vierdaagse synode in de Martin Luther Kirche in Ulm een „vreselijke gedachte” dat Joden zich niet langer veilig voelen in Duitsland.

Gohl zei in zijn preek verder dat de kerk moet opkomen voor de bescherming van ongeboren leven. Hij is ervan overtuigd dat het menselijk leven „Gods geschenk is, van het begin tot de laatste ademtocht, en daarom onschendbaar blijft”. Gohl gaf aan dat de kerk zich niet moet aanpassen aan de tijdgeest. Haar enige norm is Gods Woord.

Voorzitter Annette Kurschus (Bielefeld) van de EKD-raad ging in op de situatie in Israël en Gaza. Ze noemde het „dwaas” om solidariteit met Israël en empathie voor de Palestijnse slachtoffers tot een of-ofsituatie te maken. Kurschus stelde dat Hamas het Joodse volk wil uitroeien. Ze zei dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen na het bloedbad van 7 oktober, tegen Hamas te vechten en de gijzelaars uit hun gevangenschap te bevrijden. Ook sprak ze haar afschuw uit over het lijden van de mensen in Gaza.

Tijdens de synode spreken de 128 afgevaardigden onder meer over de uitkomsten van een onderzoek over de houding van mensen ten opzichte van religie, geloof en de kerk. Het rapport gaat ook in op de vraag welke verwachtingen zij hebben van de kerk in de toekomst. Dinsdag spreekt de EKD-synode onder meer over seksueel geweld binnen de kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer