Adviseurs bondskanselier Scholz negatiever over Duitse economie
De Duitse economie zal dit jaar krimpen en volgend jaar minder sterk groeien dan eerder verwacht. Dat voorspellen de belangrijkste economische adviseurs van bondskanselier Olaf Scholz. Volgens de adviseurs staat de economie onder druk door een zwakkere binnenlandse vraag en afkoelende wereldeconomie waardoor de Duitse export wordt geraakt.
Het gaat om voorspellingen van de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Voor dit jaar rekenen zij nu op een krimp van 0,4 procent, terwijl bij de vorige raming in maart nog een plusje van 0,2 procent werd voorzien. Voor volgend jaar werd de prognose verlaagd naar een groei met 0,7 procent. Hier werd eerder een vooruitgang van 1,3 procent gezien.
De binnenlandse vraag in de grootste economie van Europa wordt gedrukt door de hoge energieprijzen en inflatie, terwijl ook de gestegen rente voor tegenwind zorgt. Daar komt nog de afzwakkende wereldeconomie bovenop, met name door het trage herstel van de Chinese economie. Dat raakt de Duitse export, die wordt gezien als een belangrijke motor van de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland.
De experts zeggen verder ook dat Duitsland te maken heeft met structurele problemen in de economie, waaronder een groot tekort aan vakkrachten door de vergrijzing en te weinig modernisering door bedrijven. Volgens de adviseurs kunnen deze factoren de groei jarenlang remmen. Ze roepen de regering dan ook op meer te doen aan arbeidsmigratie, herscholing en investeringen in digitalisering en nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie.
De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck heeft gezegd dat de economie langzamer herstelt dan verwacht, maar dat het dieptepunt wel bereikt zou zijn.