Muziek
Dirigent Anthony Scheffer wil in EO-podcast Bach van zijn voetstuk halen

„Bach moet van zijn voetstuk. Ik denk ook dat we hem nooit echt begrepen hebben.”

beeld RD
beeld RD

Dat zegt de Nederlandse dirigent Anthony Scheffer (1991) naar aanleiding van een serie podcasts onder de titel ”Altijd weer die Bach”, die hij voor de EO en NPO Klassiek maakt over de Duitse componist Johann Sebastiaan Bach (1685-1750). „We borduren voort op oude inzichten en laten ons leiden door het beeld dat men van hem gemaakt heeft. Pas als we de man van vlees en bloed zien, gaan we zijn muziek eindelijk echt begrijpen”, meent Scheffer.

Een boute bewering tegen het licht van de talloze boeken over de grote Thomascantor en de vele uitvoeringen van diens werken. Van kenners als Christoph Wolff, John Eliot Gardiner, Jan Luth, Jos van Veldhoven, Philippe Herreweghe en Masaaki Suzuki. De luisteraar van de podcasts oordele zelf in hoeverre Scheffer het bij het juiste eind heeft met zijn statement dat we Bach tot nu toe nooit echt hebben begrepen.

In de aankondiging van de podcastserie windt de EO er ook geen doekjes om: „Het statige genie achter de Matthäus Passion, de ernstige protestant, onaantastbaar en onbenaderbaar. Maar wie Bach alleen kent als die strenge, zware componist, in zwarte kleren met poederpruik, verliest de kant van Johann Sebastian die vol bravoure, zwoelheid en humor zat.”

In de eerste twee afleveringen van ”Altijd weer die Bach” spreekt Scheffer vooral met psycholoog en verre nazaat Gover Jan Bach en met organiste Jolanda Zwoferink. Ook komt Bachkenner prof. dr. Ton Koopman kort aan het woord. Speciaal voor de podcast voerden 25 musici en 12 zangers in de kapel van het EO-gebouw in Hilversum werken van Bach uit onder leiding van Scheffer.

”Altijd weer die Bach” is een podcast van de EO en NPO Klassiek en is te beluisteren via NPO Luister en andere podcast-apps.

Meer informatie: www.nporadio4.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer