Kerk & religie
Indonesië vervangt islamitische naam voor Jezus in feestdagen door christelijke term

Jakarta. De Indonesische overheid wijzigt vanaf volgend jaar de naam van christelijke feestdagen op kalenders. In plaats van de Arabisch-islamitische namen voor Jezus Christus zullen de christelijke termen worden gebruikt.

Redactie kerk
Dienst op Goede Vrijdag 2023 in een kerk in Banda Aceh, Indonesië. beeld EPA, Hotli Simanjuntak
Dienst op Goede Vrijdag 2023 in een kerk in Banda Aceh, Indonesië. beeld EPA, Hotli Simanjuntak

Dat meldden verschillende media deze maand. Het besluit is genomen op verzoek van Indonesische christenen, zei de minister voor Religieuze zaken in het land.

De Arabische naam, Isa al Masih, zal worden vervangen door Yesus Kristus. Dat raakt de officiële naam van drie feesten: Goede Vrijdag, Hemelvaartsdag en Kerst.

Veel Indonesische christenen hopen dat dit een signaal is dat de moslimmeerderheid –85 procent van de Indonesiërs– de rechten van de christelijke minderheid –minder dan 10 procent– erkent.

Andere christenen zijn juist bang dat dit een begin is van wetgeving die christenen verbiedt om islamitische termen –zoals ”Allah” voor God– te gebruiken. Dat zou schadelijk zijn voor evangelisatie, omdat het spreken over Jezus –”Isa” in de islam– voor christenen vaak een ingang is bij moslims.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer