Koninklijk Huis

Geen 18-jarige troonopvolger zo voorbereid als Spaanse Leonor

De Spaanse kroonprinses Leonor mag zich de best voorbereide troonopvolger van haar generatie noemen. Deze dinsdag, op haar achttiende verjaardag, legt ze de eed af op de Spaanse grondwet.

31 October 2023 13:20Gewijzigd op 31 October 2023 15:35
Geoefende speecher. beeld AFP, Miguel Riopa
Geoefende speecher. beeld AFP, Miguel Riopa

Als meerderjarige mag ze haar vader nu opvolgen. Een historisch moment dat Spanje markeert met een bijeenkomst in het parlement, waarop de prinses zweert haar plichten te zullen vervullen. Ook belooft ze zich te houden aan de wet en trouw te zijn aan de koning. Precies zoals staat in artikel 61 van de grondwet en zoals haar vader 37 jaar geleden ook deed.

Na de bijeenkomst krijgt de jarige op het koninklijk paleis de Orde van Carlos III uitgereikt. Premier Sánchez, koning Felipe en Leonor zelf zullen daarna een toespraak houden. Vervolgens schuift het gezelschap aan tafel voor een feestelijke lunch. ’s Middags vindt er een intiem en besloten familiefeest op het paleis plaats.

Verjaardagsfeest

Geen groots galadiner met gasten uit heel Europa dus, zoals onlangs bij de Deense prins Christian en vorig jaar bij de Noorse prinses Ingrid Alexandra het geval was. Opvallende afwezige bij beide verjaardagsfeesten was Leonor. Andere Europese troonopvolgers waren wel present in Kopenhagen en Oslo. De Spaanse monarchie richt zich niet zo naar buiten.

19791157.JPG
Voor het eerst naar school. beeld AFP, Philippe Desmazes

Dat is toch wel wat merkwaardig, want Leonor is juist degene die als geen andere kroonprins(es) al zo vroeg werd voorbereid op haar toekomstige taak. Vijftien jaar was ze toen ze voor het eerst zonder haar ouders op pad ging. De prinses bezocht toen een viering van het 30-jarig bestaan van het Cervantes Instituut en schonk de jubilaris een kopie van de grondwet. Twee jaar eerder, op haar dertiende verjaardag, had ze daaruit voorgelezen. Voor een volle zaal citeerde de prinses toen het eerste grondwetsartikel, toen nog in het bijzijn van haar ouders.

Vakantie

Al sinds de tienerleeftijd neemt het koningspaar zijn dochters mee op sleeptouw. Naar een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen, de tewaterlating van een onderzeeër, de nationale herdenking van coronaslachtoffers.

19791154.JPG
Gezinsvakantie. beeld AFP, Jaime Reina

Vaste prik zijn de uitreikingen van de Prinses van Gironaprijs en de Prinses van Asturiëprijs. Leonor is erevoorzitter van de stichting Prinses van Girona – haar Catalaanse titel. Jaarlijks onderscheidt deze stichting mensen die positieve veranderingen in de samenleving hebben weten te bewerkstelligen. De Prinses van Asturiëprijs verwijst eveneens naar een titel die de Spaanse kroonprinses draagt. Ze nam die over van haar vader toen hij koning werd. De prestigieuze internationale prijs werd toen ook omgedoopt naar de vrouwelijke vorm.

Zelfs tijdens vakanties staan er koninklijke bezoekjes in de agenda. Als Felipe, Letizia en de prinsessen zomers op Mallorca zitten, bezoekt het gezin musea, natuurparken en sociale en culturele instellingen. Ontspannen toeristische uitstapjes zijn dat allerminst, want ook de pers is van de partij voor een georganiseerd fotomoment en het publiek staat rijendik achter de dranghekken.

De Spaanse koninklijke familie lijkt er alles aan te doen om de monarchie in eigen land goed op de kaart te zetten. En dat is niet eenvoudig na alle negatieve publiciteit rond emeritus koning Juan Carlos, Leonors opa. De voormalige vorst vertrok naar Abu Dhabi na onthullingen over corruptie. Door alle schandalen rond zijn persoon stortte de steun voor de monarchie flink in. Een nieuwe generatie kan het tij misschien keren, zo wordt gehoopt.

Leger

Voor Leonor zijn de voorbereidingen op het koningschap in volle gang. Deze zomer startte ze een studie aan de militaire academie in Zaragoza. Volgend jaar vervolgt ze de training bij de marine en daarna leert ze verder bij de luchtmacht. Alles met het oog op de toekomst, want in Spanje is het staatshoofd ook opperbevelhebber van het leger.

19791152.JPG
Student aan de militaire academie. beeld AFP, Vincent West

Volgens Spaanse media wordt de prinses net zo behandeld als haar 611 medestudenten. Zo slaapt ze gewoon op een zaal met twaalf anderen. Elke avond moet daar om elf uur het licht uit en ’s ochtends rinkelt om halfzeven de wekker weer. Net als alle dames draagt ook de kroonprinses het haar in een strik, vlecht of paardenstaart. En ook voor haar zijn alleen oorbellen zonder hangers toegestaan en mag zowel make-up als nagellak niet te opvallend worden aangebracht.

Voorproefje

Met het studentenleven maakte Leonor al kennis op het Atlantic College in Wales. Daar zat ze in dezelfde jaarlaag als prinses Alexia. „Je liefde voor zinvolle gesprekken kent geen grenzen”, prees haar mentor de Spaanse kroonprinses bij haar diploma-uitreiking. „We zullen je gevoel voor humor missen.”

Als militair in opleiding legde Leonor begin deze maand de militaire eed af en zwoer ze trouw aan de Spaanse vlag. Een voorproefje op de plechtige belofte die ze op haar verjaardag doet.

Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer