Israël start nieuwe fase in oorlog tegen terreurgroep Hamas
Israëlische troepen rukken vanuit drie richtingen op in de Gazastrook. Een nieuwe fase in de oorlog die maanden kan duren, maar anders verloopt dan gedacht.
Het Israëlische leger verspreidde de afgelopen dagen foto’s van gevechtsvoertuigen op het strand in de Gazastrook. Vanaf de noordwestelijke punt is Israël pakweg 3 kilometer diep de Palestijnse enclave ingetrokken. Militairen hijsen de Israëlische vlag in Gaza.
Het verwachte grondoffensief verloopt daarmee anders dan velen hadden verwacht. Israël valt niet massaal de Gazastrook binnen, maar kiest voor zogeheten ”hit and run”-acties: kort toeslaan en snel terugtrekken.
Toch is de militaire operatie het afgelopen weekend van karakter veranderd. Militairen trekken sinds de nacht van vrijdag op zaterdag met meer manschappen de grens over, waarbij een onbekend aantal troepen permanent achterblijft. Het leger zet daarbij onder andere tanks en gepantserde bulldozers in.
Volgens Defensieminister Yoav Gallant is de oorlog „een nieuwe fase” ingegaan. Het Israëlische leger breidt „de omvang van de grondactiviteiten in Gaza en de aanwezigheid van strijdkrachten” geleidelijk uit, aldus een legerwoordvoerder.
Israël blijft de Gazastrook via de lucht en de grond aanvallen. Het Israëlische leger heeft in 24 uur tijd meer dan 600 Hamasdoelen bestookt, aldus een legerwoordvoerder maandagochtend. De bombardementen van afgelopen weekend zouden de zwaarste zijn in de drie weken durende oorlog. Zondag meldde Israël 450 doelen te hebben geraakt.
Israël richt zich naar eigen zeggen op het uitschakelen van Hamas. Bij een luchtaanval is dit weekend Hamascommandant Asem Abu Rakaba gedood, die verantwoordelijk was voor de luchtoperaties en aanvallen met paragliders op 7 oktober.
Hamas zegt „zware gevechten” te voeren met het Israëlische leger. Er zijn echter ook berichten dat Hamasleden zich terugtrekken in het zuiden van Gaza. Israël meldt geen dodelijke slachtoffers, terwijl tientallen Hamasleden zouden zijn gesneuveld.
Lange oorlog
Premier Benjamin Netanyahu verwacht dat de oorlog in de Gazastrook „lang en moeilijk” zal zijn en maanden kan duren, maar benadrukte dat Israël erop „voorbereid” is. Netanyahu zegt „elke optie” te onderzoeken om de 239 gegijzelden in Gaza vrij te krijgen. Hamas eist vrijlating van alle Palestijnse gevangenen in ruil voor de gegijzelden.
Volgens Palestijnen heeft Israël het Al-Qudsziekenhuis in Gaza-stad opdracht gegeven onmiddellijk te evacueren. Israël beschuldigt Hamas ervan patiënten en personeel te gebruiken als menselijk schild.
Bovendien heeft Israël dit weekend bewijzen geleverd, waaruit zou blijken dat er zich onder andere een commandocentrale van Hamas bevindt in tunnels onder het ziekenhuis. Volgens Palestijnen heeft Israël bombardementen uitgevoerd op tientallen meters afstand van ziekenhuizen. De medische faciliteiten zouden zelf niet zijn geraakt.
De ziekenhuisdirecteur zegt dat evacuatie van de 400 patiënten onmogelijk is, omdat hierbij mensen zouden overlijden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is erg bezorgd over het evacuatiebevel. Volgens Al Jazeera schuilen ongeveer 12.000 mensen, inclusief medewerkers, in het ziekenhuis.
De gevechten tussen de Libanese terreurgroep Hezbollah en het Israëlische leger intensiveren. Raketten werden vanuit Libanon gelanceerd richting Israëlische nederzettingen. Israël slaat terug en vernietigt lanceerlocaties tot 15 kilometer diep in Libanon. De vrees is dat het geweld in het noorden verder escaleert.