BinnenlandKerncentrales
Jetten: Borselse condities voor bouw kerncentrales wegen zwaar

Minister Jetten van Klimaat en Energie kan niet de garantie geven dat het kabinet alle voorwaarden honoreert die inwoners van de gemeente Borsele stellen aan de bouw van nieuwe kerncentrales in Zeeland. Wel wil Den Haag de voorwaarden zwaar laten wegen.

Jan Dirk van Scheyen
25 October 2023 08:43Gewijzigd op 25 October 2023 09:02
Jetten praat met leden van de Borselse Voorwaarden Groep over de mogelijke bouw van nieuwe kerncentrales. beeld Van Scheyen Fotografie
Jetten praat met leden van de Borselse Voorwaarden Groep over de mogelijke bouw van nieuwe kerncentrales. beeld Van Scheyen Fotografie

Dat zei de minister dinsdag in Heinkenszand. De bewindsman was te gast bij de Borselse Voorwaarden Groep. Dat is een club van zo’n honderd inwoners van de gemeente Borsele. Zij hebben de afgelopen maanden 39 voorwaarden geformuleerd waaraan de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales zou moeten voldoen. De groep heeft die voorwaarden dinsdagavond officieel vastgesteld.

Zo willen de omwonenden niet dat de bouwplaats voor de nieuwe kerncentrales in de buurt van dorpen in de gemeente komt. De leefbaarheid en leefkwaliteit zou dan ernstig onder druk komen te staan. De bouw mag alleen binnen de grenzen van het Sloegebied, vinden ze. Op dat industrie- en haventerrein staat ook de huidige kerncentrale van Borssele. Maar omdat het bouwterrein groot wordt, bestaat de vrees dat er in het Sloegebied niet genoeg ruimte is. Het terrein moet zo’n 175 hectare gaan beslaan, gelijk aan de oppervlakte van een dorp als Yerseke of Heinkenszand.

Beperkt

„We moeten heel goed bekijken of de nieuwe kerncentrales op een fatsoenlijke manier landschappelijk zijn in te passen”, zei Jetten dinsdag. Maar de minister kon niet verzekeren dat dat gaat lukken. „De punten van de Borselse Voorwaarden Groep moeten in elk geval worden meegenomen in de technische haalbaarheidsstudies”, zei Jetten. „En het ligt voor de hand dat ook de drie potentiële bouwers van de centrales uitgebreid moeten onderzoeken hoe de overlast voor de omgeving kan worden beperkt.” Verenigde bedrijven uit Frankrijk, Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn in de race om de opdracht binnen te halen voor de bouw van de kerncentrales, die vermoedelijk tien tot vijftien jaar gaat duren.

Stapeling

De inwoners van Borsele zijn ook beducht voor de bouw van koeltorens bij de nieuwe kerncentrales. Bovendien vreest de groep voor een stapeling van energieprojecten, bijvoorbeeld met waterstof en met nieuwe hoogspanningsmasten. Al die ontwikkelingen bij elkaar zouden de leefbaarheid in de gemeente aantasten. De voorwaarden hebben dan ook niet alleen betrekking op de bouw van kerncentrales, maar op alle energietransitieprojecten in Borsele.

Jetten zei te gaan bedenken hoe het kabinet op deze stapeling van projecten „een passend antwoord kan vinden” in het belang van de leefbaarheid. Hij gaf aan dat het kabinet voor grote keuzes staat. Borssele is de voorlopige voorkeurslocatie van het kabinet voor de realisering van de kerncentrales. Maar het daadwerkelijk uitbreiden van het opwekken van kernenergie in Nederland vergt een zorgvuldige afweging, zei Jetten. Daarbij is volgens de bewindsman ook van belang dat de regio economisch sterker wordt door de kerncentrales en dat ze voldoende kan worden gecompenseerd voor eventuele overlast tijdens de bouwfase.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kernenergie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer