NSC wil lastenstijging om programma te betalen
Voor de realisatie van de voorstellen van NSC van Pieter Omtzigt is geld nodig. De dekking daarvoor zoekt de partij „in een afgewogen mix” van beperking van uitgaven en verhoging van een aantal lasten. De komende jaren is geen ruimte voor een „generieke lastenverlichting”, zo staat in het dinsdag gepresenteerde verkiezingsprogramma. Dat laat de „stand” van de overheidsfinanciën niet toe.
Voor de lagere en middeninkomens worden wel maatregelen genomen die „bijdragen aan hun bestaanszekerheid”. Daarvoor worden op korte termijn „fiscale instrumenten” ingezet, die niet nader worden genoemd. Op de lange termijn wil de partij toe naar een stelselherziening „waarbij draagkracht, rechtvaardigheid en eenvoud weer leidende beginselen zijn”.
Onduidelijk is of en hoeveel de verschillende inkomensgroepen er op voor- of achteruit gaan. De partij heeft haar programma niet door het Centraal Planbureau (CPB) laten doorrekenen. De financiële paragraaf van het verkiezingsprogramma biedt geen duidelijkheid.
De „knelpunten van de onderkant van het inkomstengebouw” worden aangepakt en daarvoor worden middelen gezocht, zei NSC-kandidaat Kamerlid Eddy van Hijum tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma. De partij wil onder meer een „significante verlaging” van de energiebelasting op gas. Verder gaat het kindgebonden budget op korte termijn omhoog. Ook wil de partij kijken naar specifieke regelingen voor arbeidsgehandicapten.
Het gratis maken van kinderopvang wordt geschrapt. De partij wil het Klimaatfonds, Groeifonds en het Stikstoffonds opdoeken, vooral omdat het aan democratische controle op de uitgaven van belastinggeld ontbreekt. De partij wil verder een minimum belastingtarief invoeren voor multinationals en een einde maken aan het „fiscale doorstroomparadijs” dat Nederland volgens de partij is. Het gunstige belastingtarief voor expats wordt versoberd. Ongezonde suikerhoudende drankjes worden zwaarder belast en er wordt een nationale accijns op e-sigaretten ingevoerd. Er komt een vliegbelasting op kleine vliegtuigjes, zoals eerder ook het CDA voorstelde. De btw op logies wordt verhoogd.
Het begrotingstekort moet omlaag, waardoor de staatsschuld volgens de partij „op een houdbaar niveau” blijft. Voor de uitgaven van de Rijksoverheid, sociale zekerheid, zorg en klimaat wordt de komende vier jaar een uitgavenplafond ingesteld. Uitgezonderd bij de Belastingdienst, mag het aantal ambtenaren bij alle andere departementen voorlopig niet toenemen. De externe inhuur bij het Rijk moet fors worden teruggedrongen.