Opinie
Israël verviel in oude fouten door God weer te verlaten

Als christenen moeten we wereldgebeurtenissen altijd bezien vanuit een open Bijbel, zeker wat Israël betreft. Een preek van de Spaanse predikant en Israëlkenner José Manuel Sierra uit Tenerife was voor mij een eyeopener. Ik geef enkele inzichten van hem door.

Peter Fris
„De Israëlische premier Netanyahu garandeerde in een strijdbare toespraak een nieuwe Joodse overwinning. Daarbij werd echter niet de reddende Hand van Jahweh geroemd maar de strijdvaardigheid van het Joodse volk.” beeld AFP, Brendan Smialowski
„De Israëlische premier Netanyahu garandeerde in een strijdbare toespraak een nieuwe Joodse overwinning. Daarbij werd echter niet de reddende Hand van Jahweh geroemd maar de strijdvaardigheid van het Joodse volk.” beeld AFP, Brendan Smialowski

Hoe was het mogelijk dat het Israëlische leger, dat bekendstaat als het op een na machtigste en modernste leger ter wereld, zó voor schut werd gezet door een groep lichtbewapende terroristen, motorrijders en paragliders. Nadat een paar bulldozers door het hek tussen Gaza en Israël waren gebroken, konden ze urenlang hun gang gaan. Is daar een Bijbels antwoord op te geven?

Israël is Gods volk. Verkozen om een licht te zijn te midden van de volken. God heeft met Zijn volk een eeuwig verbond opgericht. Dat is de enige reden waarom Israël (ondanks alle verdrukking, vervolging, oorlogen en tegenstand) bestaat en zich ontwikkeld heeft tot een modern en welvarend land. Israël heeft van Godswege recht op het beloofde land. Dat is vanuit de Heilige Schrift volstrekt helder. Gods verbond met Israël is eeuwig.

Tegelijk gelden bij verbondsbeloften altijd verbondsplichten. Israël is uit genade uitgekozen om Gods volk te zijn. Maar als het niet in Gods wegen gaat, krijgt het God tegen. Na de grote oorlogen van 1948, 1967 en 1973, waarin Gods hand op wonderlijke wijze zichtbaar was, heeft Israël Gods geboden verlaten en is het verworden tot een van liberaalste landen ter wereld. De abortuswetgeving is onlangs verder verruimd, euthanasie is toegestaan en de acceptatie van homorechten is wijdverbreid. De jaarlijkse Tel Aviv-pride is de grootste in heel Azië. Daarnaast heeft Israël faam gemaakt op het gebied van ”rave party’s”. Die worden vaak in de woestijn gehouden en gaan gepaard met drugs, drank en immoreel gedrag. Ze trekken publiek uit heel de wereld.

Boeddhabeeld

De laffe aanval van Hamas vond plaats op Simchat Thora, de dag waarop gevierd wordt dat de lezing van de Thora in de synagoge is voltooid. De dag waarop God op een grootse manier gedankt wordt voor de gave van Zijn Woord. Maar in Israël is het ook een liberale feestdag geworden waarop duizenden jongeren zich te buiten gaan. Er werden filmpjes van een rave party verspreid waarop boven de dansende menigte zwarte stipjes zichtbaar worden van de naderende Palestijnse terroristen. Daarop is een gigantisch Boeddhabeeld zichtbaar. Kinderen van Gods uitverkoren volk die zich feestend te buiten gaan, dansend rond het beeld van een heidense afgod.

Jaloers God

Israël doet daarmee niet anders dan veel westerse landen. Maar er is een groot verschil. Israël is Gods volk. En Israëls God is een jaloers God. Hij kan het niet verdragen dat Zijn volk zich richt naar heidense gewoonten en goddeloos gedrag. En zoals in de geschiedenis zo vaak is gebeurd, keert God zich van Zijn volk af, totdat het zich bekeert van zijn zonden. Israël vervalt in oude fouten. Maar God laat niet met zich spotten.

Zien wij nog helder dat Gods trouw aan Israël niet onvoorwaardelijk is? Zijn wij er nog van doordrongen dat God de zonde niet ongestraft laat en Zijn oordelen verschrikkelijk zijn? Of gelden Gods Woorden niet meer? „Indien gij de Heere verlaten en vreemde goden dienen zult, zo zal Hij Zich omkeren, en Hij zal u kwaad doen, en Hij zal u verdoen, naar dat Hij u goed gedaan zal hebben” (Jozua 24:20). In de dreigementen van de profeten van het Oude Testament zien we terug wat we in de afgelopen weken hebben meegemaakt (Hosea 14:1).

Bekering

Premier Netanyahu werkte de afgelopen week hard aan het aanhalen van de banden met de westerse bondgenoten. Hij refereerde in een strijdbare toespraak aan alle overwinningen van het Joodse volk in het verleden en garandeerde een nieuwe Joodse overwinning. Daarbij werd echter niet de reddende Hand van Jahweh geroemd maar de strijdvaardigheid van het Joodse volk. Het vertrouwen op eigen kunnen en aardse bondgenoten is een oude fout (Jesaja 31:1).

De Gazastrook zal ongenadig hard worden getroffen. Maar zolang Israël zich niet bekeert, wordt het probleem niet opgelost. Niet de Palestijnen, Hamas en Hezbollah zijn het probleem, maar dat Israël zijn God heeft verlaten. Geen vrede zonder oprechte bekering voor Gods aangezicht. Laten we daarom niet vergeten te bidden om de bekering van Israël en te roepen: „Bekeer u, o Israël, tot de Heere uw God toe; want gij zijt gevallen om uw ongerechtigheid” (Hosea 14:2).

Openbaring

Nog een laatste les. Uit alle gebeurtenissen blijkt duidelijk: Jezus’ terugkomst is aanstaande. In Openbaring 12 lezen we over Israël als de vrouw die Jezus heeft voortgebracht, maar die in het laatste der tijden vervolgd wordt door de draak (12:13). De draak kan haar niet overmeesteren. Daarom richt hij zich op haar nageslacht (de Kerk). Staan we aan de vooravond van de vervulling van deze profetie? Als de wereld zich straks tegen Israël keert maar het niet kan overmeesteren, zal de Kerk zwaar vervolgd worden. Het is de hoogste tijd dat de Kerk zich bekeert van alle lege religie, materialisme, wereldliefde en liberalisme en zich voorbereidt op wat komt. Zodat ze het getuigenis van Gods geboden en Jezus Christus behoudt. Aldus ds. Sierra.

De auteur is als zendingswerker en voorganger in Ecuador werkzaam voor William Carey Missions.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer