Buitenland
Braziliaanse onderzoekscommissie voor vervolging Bolsonaro

De parlementaire onderzoekscommissie in Brazilië die onderzoek deed naar de bestorming van overheidsgebouwen in januari, beveelt de vervolging aan van oud-president Jair Bolsonaro voor zijn rol daarin. Diens aanhangers drongen uit onvrede over de verkiezingsuitslag het parlement, het presidentiële paleis en het Hooggerechtshof binnen.

ANP

De opstand vond plaats kort na de machtswissel in Brasilia. Bolsonaro had de presidentsverkiezingen op het nippertje verloren van de linkse Luiz Inácio Lula da Silva en beweerde dat dit kwam door fraude. Bij de bestorming in Brasilia waren duizenden aanhangers van de rechts-populistische politicus betrokken die de verkiezingsuitslag van oktober niet vertrouwden.

De onderzoekscommissie vindt dat de voormalige regeringsleider en zestig anderen moeten worden aangeklaagd voor onder meer een mislukte staatsgreep, politiek geweld en het verstoren van de democratische orde. De commissie kan zelf geen straffen opleggen, maar wel aanbevelingen doen over strafrechtelijke vervolgingen.

Bolsonaro is het onderwerp van meerdere onderzoeken van zowel justitie als de politie. Het Hooggerechtshof heeft minstens vijf onderzoeken naar Bolsonaro lopen, waaronder over de verspreiding van nepnieuws over coronavaccins. Een andere rechtbank bepaalde in juni dat Bolsonaro zich tot en met 2030 niet verkiesbaar mag stellen na machtsmisbruik en misbruik van de media om zijn ongefundeerde beschuldiging van verkiezingsfraude te delen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer