Alarmtoestand Brussel niet langer op hoogste niveau; IS claimt aanslag
Na een radicaalislamitische aanslag op een groepje Zweden in het centrum van Brussel is het dreigingsniveau voor terreur in de Belgische hoofdstad opgeschaald naar het hoogste niveau, 4. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.
Advertentie
Islamitische Staat zegt in een boodschap op Telegram verantwoordelijk te zijn voor de aanslag maandag in het centrum van Brussel. De verdachte aanslagpleger zelf, die door de politie werd doodgeschoten, zei op sociale media lid te zijn van de terreurorganisatie.
Bij de schietpartij kwamen twee Zweden om het leven, een derde raakte zwaargewond.
Koning Filip van België heeft dinsdagavond tijdens het staatsbanket voor de Portugese president stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag in Brussel. De aanwezigen op het koninklijk paleis in Brussel hielden een minuut stilte.
„Een nieuwe terreuraanval heeft gisteren onze hoofdstad getroffen, op de dag van uw aankomst”, zei Filip in een toespraak gericht aan president Marcelo Rebelo de Sousa. De koning zei met zijn gedachten bij de families van de slachtoffers te zijn die zo „laf” werden beschoten toen ze „vreedzaam op weg waren naar een sportevenement tussen twee bevriende landen”.
Twee Zweedse voetbalsupporters werden in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden doodgeschoten. Een derde Zweed raakte gewond. De verdachte werd later door de politie doodgeschoten. Vanwege de aanslag werd het programma van de eerste dag van het staatsbezoek van de Portugese president aangepast. Filip heeft dinsdag ook gebeld met de Zweedse koning Carl Gustaf om zijn medeleven en steun te betuigen.
De geradicaliseerde Tunesiër die ervan wordt verdacht maandag in Brussel twee Zweedse voetbalsupporters te hebben doodgeschoten zat in Zweden in de gevangenis. Hij zat tussen 2012 en 2014 vast, melden de Zweedse migratie-autoriteiten, zonder te zeggen waarvoor en hoelang hij de cel in moest. Bij de aanslag in het centrum van de Belgische hoofdstad raakte een derde Zweed zwaar gewond.
Justitie in België uitte eerder het vermoeden dat de man de aanslag mogelijk pleegde uit wraakzucht jegens Zweden. De doodgeschoten Abdesalem L. verwees in een internetfilmpje dat van zijn hand lijkt naar het verbranden van korans door anti-islamactivisten in het Scandinavische land. Er zijn geen aanwijzingen dat de dader deel uitmaakte van een terreurgroep of handlangers had.
De alarmtoestand voor terreurdreiging in Brussel is niet langer op zijn hoogst. Nu de politie de verdachte van de fatale aanslag heeft doodgeschoten, gaat het dreigingsniveau terug van 4 naar 3. Het niveau voor de rest van het land blijft voorlopig op 3, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.
Het was voor het eerst sinds de aanslagen in 2016 op het nationale vliegveld Brussels Airport in Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek dat het dreigingsniveau maandag naar 4 werd opgeschroefd. Dat betekent dat het gevaar „ernstig en zeer nabij” is. Niveau 3 staat voor „ernstig”.
Door de schietpartij in Brussel werden twee mannen uit Zweden gedood. Een derde Zweed raakte zwaargewond.
Koning Filip van België heeft zijn Zweedse collega Carl Gustaf dinsdag gebeld om zijn medeleven en steun te betuigen naar aanleiding van de dodelijke aanslag maandagavond in Brussel. Dat maakte het Belgisch hof bekend op X.
„De koning had zonet telefonisch contact met koning Carl Gustaf naar aanleiding van de vreselijke aanslag die gisterenavond twee Zweedse slachtoffers eiste”, schrijft het paleis. „Hij heeft zijn medeleven en steun betuigd aan de Zweedse bevolking, wier verdriet door alle Belgen wordt gedeeld.”
In aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden werden maandag in het centrum van Brussel twee Zweedse voetbalsupporters doodgeschoten. Een derde Zweed raakte gewond. Na de aanslag werd de verdachte door de politie in een café doodgeschoten.
„Wij zijn echt enorm alert”, zegt justitieminister Dilan Yeşilgöz over de situatie in Nederland na de aanslag in Brussel. Daarbij zijn twee Zweedse voetbalfans om het leven gekomen. Volgens de minister is er nog „geen directe aanleiding” om het dreigingsniveau te verhogen. Er is ook geen sprake van een concrete dreiging voor Nederland.
Yeşilgöz spreekt van „verschrikkelijke beelden” uit België. De verdachte zou het specifiek op de Zweden hebben gemunt. De Zweedse ambassade en zelfs Belgische IKEA-filialen worden extra beveiligd. Of dat in Nederland ook het geval is, kan Yeşilgöz niet zeggen. „Als dat nodig is, zullen we het doen. Daar zal ik nooit mededelingen over doen.” Maar, voegt de bewindsvrouw toe, „we houden alles in de gaten”.
De twee Zweden die maandag in Brussel werden gedood bij een aanslag, zijn een zestiger en een zeventiger. De man van in de zeventig komt uit de omgeving van Stockholm. Het andere dodelijke slachtoffer woonde volgens Zweedse media in Zwitserland. Een derde Zweed raakte gewond, een man van in de zeventig.
De Zweedse overheid riep Zweden in het buitenland eerder op dinsdag op extra alert te zijn. De dreiging richting Zweden was al hoog voor de aanslag, maar is nu nog ernstiger, stelde Stockholm.
Het Belgische Openbaar Ministerie onderzoekt een mogelijk verband tussen de aanslag en het conflict tussen Israël en Hamas. Een verdachte werd na de aanslag door de politie doodgeschoten. Het zou gaan om een Tunesiër die illegaal in België verbleef.
Het paleis van Versailles, vlak bij Parijs, is opnieuw ontruimd na een bommelding. De attractie blijft de rest van de dag vanwege veiligheidsredenen gesloten, laat het paleis weten op X.
Ook op zaterdag werd het paleis van Versailles al eens ontruimd, net als het Louvre en het Parijse treinstation Gare de Lyon. Op al die plekken bleek het achteraf om vals alarm te gaan.
In Frankrijk geldt het hoogste veiligheidsniveau sinds de moord op een leraar op een school in de Noord-Franse stad Arras op vrijdagavond. Mogelijk leidt ook de terreuractie in Brussel van maandagavond, waarbij twee doden vielen, tot extra waakzaamheid in de Franse hoofdstad.
Advertentie
Sinds de aanslag met een automatisch aanvalsgeweer op drie Zweden in Brussel rijzen in België nieuwe vragen over de beschikbaarheid van zulke wapens. België telt meer illegale vuurwapens dan buurlanden, zegt een deskundige. Terwijl de politie volgens hem juist een uitgelezen kans heeft om een aspirant-terrorist tegen te houden als hij op zoek gaat naar een wapen.
De laatste jaren kunnen mensen met terreurplannen makkelijker aan zulke zware wapens komen, zegt Nils Duquet van het Vlaamse Vredesinstituut op VRT Radio 1. „België staat bekend om zijn illegale wapenmarkt”, al is de omvang niet precies duidelijk. Waar aanvalsgeweren vroeger waren voorbehouden voor de echte zware jongens, zijn ze volgens Duquet door de toenemende drugscriminaliteit verder verspreid geraakt. Veel van het wapentuig is na de oorlog in Joegoslavië westwaarts gesmokkeld.
België doet daar te weinig tegen, vindt Duquet, die met zijn instituut het Vlaams parlement adviseert. Anders dan in bijvoorbeeld Nederland en Zweden krijgt de strijd tegen vuurwapens te weinig aandacht.
Dat zou beter moeten, want het helpt terroristen de pas af te snijden. Die blijven vaak onder de radar, maar „zodra je een wapen probeert te bemachtigen kruip je uit de schaduw en word je zichtbaar voor de diensten”. De dader van de aanslag van maandagavond had op dat moment „alle alarmbellen” moeten laten afgaan, denkt Duquet.
De Zweedse premier Ulf Kristersson komt woensdag naar België. Hij is door zijn Belgische collega Alexander De Croo uitgenodigd om samen de slachtoffers van de aanslag in Brussel te herdenken. Twee Zweden kwamen om het leven en een derde raakte gewond.
„Zweden en België rouwen samen om de slachtoffers van de aanval van gisteren”, laat De Croo weten via berichtendienst X. De twee zullen volgens hem niet alleen de slachtoffers herdenken, maar ook eer betuigen aan de betrokken politiediensten.
Kristersson heeft op X laten weten de internationale solidariteit voor Zweden erg te waarderen. „Terwijl we rouwen om de slachtoffers, werkt mijn regering nauw samen met de relevante instanties en internationale partners. Samen zijn wij verenigd tegen terrorisme.”
Zweden in het buitenland worden opgeroepen om extra voorzichtig te zijn. De Zweedse overheid doet de oproep naar aanleiding van de aanslag in Brussel van maandag waarbij twee Zweden om het leven kwamen.
„Omdat twee Zweden zijn gedood in Brussel bij een vermoedelijke terroristische daad, vragen we Zweden in het buitenland extra oplettend te zijn en het advies van lokale autoriteiten op te volgen”, aldus een verklaring van de overheid. Volgens de overheid was het dreigingsniveau rond Zweden in het buitenland hiervoor al verhoogd.
Het Belgische Openbaar Ministerie sluit niet langer uit dat de aanslag van maandagavond is ingegeven door de oorlog tussen Israël en Hamas. Het OM zei eerder geen verband te zien.
„We hebben intussen vastgesteld dat hij op zijn sociale media een aantal steunbetuigingen heeft gedeeld voor het Palestijnse volk”, zegt de woordvoerder van het federaal parket tegen de Vlaamse omroep VRT over de inmiddels doodgeschoten verdachte. „Mogelijk heeft dit dus een rol gespeeld.”
Het parket zegt „alle mogelijke” denkrichtingen te onderzoeken. Dat zal moeten uitwijzen wat Abdesalem L. precies heeft bewogen om maandag drie Zweden neer te schieten. Twee van hen lieten het leven, een derde raakte zwaargewond.
Europese politici vrezen al langer de oorlog die woedt sinds de bloedige aanval van de Palestijnse beweging Hamas op Israël te ‘importeren’ naar Europa. Medestanders van Hamas zouden zich ook in EU-landen kunnen roeren. De EU-leiders die dinsdagavond vergaderen bespreken onder meer of het gevaar van aanslagen daardoor is toegenomen en wat hun daartegen te doen staat.
Koning Carl Gustaf van Zweden heeft geschokt gereageerd op de aanslag maandag in Brussel waarbij twee Zweden werden gedood.
„Mijn familie en ik hebben met ontsteltenis kennis genomen van het bericht dat twee Zweden zijn omgekomen rond de voetbalwedstrijd tussen Zweden en België gisteravond. Onze gedachten gaan uit naar de overledenen en hun nabestaanden”, laat de koning weten.
Koning Filip en koningin Mathilde van België meldden maandagavond al dat ze meeleven met de slachtoffers. „Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de slachtoffers, hun familie en dierbaren”, schreef het paleis namens het koningspaar.
Bij de aanslag raakte ook iemand gewond.
Zweedse diplomatieke posten en IKEA-vestigingen in België hebben extra bewaking gekregen. De schutter die maandagavond in Brussel drie Zweden neerschoot lijkt het specifiek op Zweden te hebben gemunt.
De Belgische winkels van de Zweedse meubelketen zijn gewoon open, zegt een woordvoerster. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Welke dat zijn wil ze niet kwijt.
De ambassade en andere Zweedse instellingen en activiteiten worden ook extra beveiligd, laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten.
Zweden is in radicaal-islamitische kringen de laatste tijd de gebeten hond wegens een aantal anti-islamitische protestacties. Zo verbrandden activisten er meermaals korans.
De Zweedse regering veroordeelde zulke manifestaties scherp, maar zegt ze niet te kunnen tegenhouden omdat er vrijheid is van meningsuiting en demonstratie. Wel onderzoekt de regering of ze het verbranden van heilige boeken kan verbieden.
De verdachte van de aanslag in Brussel is ook in Zweden geweest, maar was geen bekende van de politie in het Scandinavische land. Dat heeft premier Ulf Kristersson gezegd tijdens een persconferentie. Hij vertelde ook dat Zweden in moderne tijden „nog nooit zo bedreigd is als nu”.
Kristersson begrijpt naar eigen zeggen dat „veel Zweden bang en boos zijn”. Hij is van mening dat Zweden en de Europese Unie betere grenscontroles nodig hebben. „Dit is een tijd voor meer veiligheidsmaatregelen, we mogen niet naïef zijn.”
Een 45-jarige man uit Tunesië schoot maandagavond in Brussel twee Zweden dood en verwondde een derde persoon. Hij verbleef illegaal in België. De Zweedse regering werkt volgens Kristersson in de nasleep van de aanslag nauw samen met de relevante organisaties en internationale partners.
Het dreigingsniveau in Zweden blijft ongewijzigd. Het huidige niveau is het op een na hoogste en geldt sinds afgelopen augustus. Dat werd destijds verhoogd omdat het land een doelwit zou geworden na een reeks protesten met koranverbrandingen. De Zweedse inlichtingendienst Sapo denkt dat de dreiging van aanvallen is toegenomen, met name die van „gewelddadig islamistisch extremisme”, en dat dit lang zo zal blijven.
De Brusselse politie zoekt na de dood van de verdachte die maandagavond drie Zweden zou hebben neergeschoten naar nog een persoon. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen welke rol die zou hebben gespeeld. Volgens sommige Belgische media zou het gaan om degene die beelden van de schietpartij heeft gemaakt.
Minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken waarschuwde eerder in de ochtend dat het nog niet vaststaat dat de dader in zijn eentje was.
Het programma van het staatsbezoek dat de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa aan België brengt is veranderd naar aanleiding van de aanslag in Brussel maandagavond. Het gaat om de planning op dinsdag, bevestigt een woordvoerder van het Belgische hof na berichtgeving van de Belgische koningshuisverslaggever Wim Dehandschutter.
„Vandaag zijn alle activiteiten buiten geschrapt. Activiteiten binnen gaan wel door”, aldus de woordvoerder. Of het programma van de komende twee dagen ook wordt aangepast, is nog niet bekend. „Daar is nog geen zicht op”, aldus de zegsman.
De verdachte van de aanslag in Brussel is overleden, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Hij werd dinsdagochtend neergeschoten in een café in Schaarbeek. Het wapen dat hij zou hebben gebruikt om twee Zweden dood te schieten en een derde te verwonden, is bij hem gevonden.
De veiligheidsmaatregelen blijven vooralsnog van kracht, meldt het Crisiscentrum. Die worden later op dinsdag opnieuw geëvalueerd. Het OM onderzoekt nog of de dader hulp van anderen heeft gehad.
De man die dinsdagochtend werd neergeschoten in een café in de Brusselse wijk Schaarbeek, is geïdentificeerd als de verdachte van de aanslag in Brussel maandagavond. Dat hebben de Belgische autoriteiten bekendgemaakt, melden Belgische media. Het is onduidelijk of de man nog leeft.
De man is volgens de Belgische binnenlandminister Annelies Verlinden mogelijk overleden op weg naar het ziekenhuis. Zij meldde eerder in het VRT-journaal dat de persoon was doodgeschoten, maar zei later dat hij nog werd gereanimeerd.
De verdachte van de aanslag in Brussel is waarschijnlijk neergeschoten in een café in de Brusselse wijk Schaarbeek, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in het Belgische VRT-journaal. De persoon wordt gereanimeerd en moet nog worden geïdentificeerd.
Abdesalem L. (45) uit Tunesië schoot maandag in het centrum van Brussel twee mensen dood en verwondde een derde persoon. De schutter sloeg daarna op de vlucht. Het is volgens minister Verlinden „heel waarschijnlijk” dat de persoon in het café de dader was. L. woont zelf in Schaarbeek.
„Het wapen waarmee de aanslagen gepleegd zouden zijn, is gevonden waar vanochtend de man is aangetroffen in Schaarbeek”, citeert VRT. „Dat maakt de waarschijnlijkheid dat de dader gevat is groter. We maken nu vingerafdrukken om 100 procent zeker te zijn.”
De krant Het Laatste Nieuws meldt op basis van bronnen dat de politie een melding kreeg dat L. in een café in Schaarbeek zou zitten. Toen agenten eenmaal ter plaatse waren, ontstond volgens de krant een vuurgevecht.
De slachtoffers zijn volgens Belgische media Zweeds of van Zweedse afkomst. Zij waren in Brussel voor de EK-wedstrijd tussen Zweden en België. Die wedstrijd werd vanwege de fatale schietpartij tijdens de rust gestaakt. De Belgische politie houdt sindsdien toezicht op de hotels waar de Zweedse voetbalsupporters verblijven, de Zweedse diplomatieke posten en andere locaties van de Zweedse gemeenschap.
De verdachte van de schietpartij in Brussel was bekend bij de politie, maar stond niet op de zogeheten OCAD-lijst. Op die lijst staan potentieel gevaarlijke personen die door de veiligheidsdiensten worden gevolgd. Justitieminister Vincent Van Quickenborne heeft dat dinsdag gezegd tijdens een persconferentie na een bijeenkomst van het Nationaal Crisiscentrum.
Abdesalem L. (45) uit Tunesië doodde maandag twee mensen en verwondde een derde persoon. België ontving in juli 2016 van een buitenlandse politiedienst onbevestigde informatie dat hij geradicaliseerd was en naar een conflictzone wilde gaan voor de jihad. „Die informatie is toen onderzocht en er kon verder niets mee gedaan worden”, aldus de minister, die toevoegt dat België kreeg destijds tientallen van dat soort meldingen per dag kreeg.
Omdat er geen concrete aanwijzingen van radicalisering waren, werd de man niet op de OCAD-lijst gezet. Het is volgens Van Quickenborne niet duidelijk of L. toen al in België was of dat de melding naar meerdere landen was gestuurd. De verdachte vroeg pas in november 2019 asiel aan voor België en dit verzoek werd in oktober 2020 afgewezen.
Daarna verdween L. van de radar. Hij werd in juni 2022 een keer gezien bij een moskee in Brussel en dit jaar zou hij een bewoner van een asielcentrum hebben bedreigd via sociale media. Die bewoner deed aangifte en zei dat de verdachte in Tunesië was veroordeeld voor terrorisme, wat niet blijkt te kloppen. De politie zou dinsdag over deze zaak praten. Volgens de minister was dit overleg preventief, want er was geen sprake van concrete of acute dreiging en ook niet van terrorisme.
De scholen in Brussel blijven open na de terreurdaad waarbij maandagavond twee Zweden werden doodgeschoten. Dat zei de Belgische premier Alexander De Croo dinsdagochtend vroeg tijdens een persconferentie over de terreurdaad.
Een analyse van het OCAD, het orgaan dat terreurdreiging analyseert, wees volgens de premier uit dat er geen specifiek gevaar voor kinderen of scholen bestaat.
Wel zal er extra aandacht voor de Zweedse gemeenschap zijn, aldus De Croo. Het dreigingsniveau in Brussel is 4, het hoogste, en in de rest van België 3. In de loop van dinsdag wordt bekeken of dit zo moet blijven.
De verdachte van de terreurdaad in Brussel, waarbij maandagavond twee Zweden werden doodgeschoten, is nog steeds voortvluchtig, aldus de Belgische premier Alexander De Croo op een persconferentie dinsdagochtend om 05.00 uur.
Het gaat om een Tunesische man die illegaal in België verblijft, aldus De Croo.
In Brussel blijft nog steeds het hoogste dreigingsniveau van 4 van kracht, meldt de premier. In de rest van België geldt dreigingsniveau 3. In de loop van dinsdag wordt opnieuw bekeken of de dreigingsniveaus gehandhaafd moeten worden.
Belgische media melden dinsdagochtend vroeg dat er in de Brusselse wijk Schaarbeek een grote politieactie bezig is. Volgens VRT is een straat afgezet en worden media op afstand gehouden. De zender meldt dat het nog onduidelijk is of de actie te maken heeft met de aanslag in Brussel, maar acht de kans groot.
Een verslaggever van de Gazet van Antwerpen spreekt van „een gespannen sfeer” in de deelgemeente. Volgens Belgische media is de verdachte van de aanslag, een 45-jarige man van Tunesische komaf, woonachtig in Schaarbeek. Zijn woning zou al door de politie zijn doorzocht. Hij is nog voortvluchtig.
De evacuatie van het voetbalstadion in Brussel die even voor middernacht begon was volgens de Belgische krant De Standaard rond 02.00 uur afgerond. Zo’n 30.000 supporters konden het stadion waar eerder op de avond de kwalificatiewedstrijd Zweden - België gespeeld werd uiteindelijk veilig verlaten. Zweedse supporters gingen als laatsten naar buiten, voor hen was politiebegeleiding geregeld.
De wedstrijd werd in de rust stilgelegd vanwege een terreuraanslag in de Belgische hoofdstad waarbij twee Zweden om het leven kwamen. Voor hun eigen veiligheid werden alle supporters in het stadion gehouden. De Zweedse premier Ulf Kristersson riep landgenoten in Brussel op om waakzaam te zijn, iedereen met een Zweeds nummer in het land kreeg ook een sms-bericht.
De spelers van de Zweedse ploeg zijn onder politiebegeleiding naar het vliegveld gebracht. Het Koning Boudewijnstadion werd tribune voor tribune geëvacueerd. Voor Zweedse supporters werd politiebegeleiding naar hotels geregeld, maar De Standaard meldde dat het hen ook vrijstond om het stadion zelf te verlaten.
De verdachte van de aanslag waarbij in Brussel twee Zweden zijn doodgeschoten is een 45-jarige man van Tunesische komaf, melden Belgische media. Deze Abdesalem L. zou illegaal in België verblijven en in zijn vaderland al zijn vervolgd voor terrorisme.
L. woont in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek. De politie doorzocht in de nacht van maandag op dinsdag zijn woning, berichten onder meer de Belgische omroep RTBF en de krant La Dernière Heure.
Ook het Vlaamse Het Laatste Nieuws meldt dat het om Abdesalem L. gaat. Hij zou op sociale media echter met een andere naam, Slayem S., beelden hebben geplaatst. Daarop is hij volgens de krant te horen met een sterk Tunesisch accent.
L. zou alleen hebben gehandeld, meldt RTBF. De Schaarbekenaar is in Tunesië al voor de rechter verschenen wegens terreurdaden, hoort de omroep van meerdere bronnen.
De Moslimraad van België heeft de terreurdaad waarbij twee Zweden in Brussel werden doodgeschoten met klem veroordeeld, zo meldt onder andere de Belgische krant De Morgen.
De raad roept de autoriteiten op om „met de grootst mogelijke vastberadenheid op te treden om onze nationale gemeenschap te beschermen” en om „zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen over deze import van conflicten die ons niet aangaan”.
Zelf wil de Moslimraad de inspanningen versterken om „deze dodelijke ideologie en haar verwoestende impact tegen te gaan”. De raad betuigt medeleven met de families van de slachtoffers en roept op „tot solidariteit en waakzaamheid”, maar ook tot „gematigdheid en het afwijzen van stigmatisering in deze moeilijke tijden”.
De verdachte van de terreurdaad waarbij in Brussel twee Zweden zijn doodgeschoten is bekend, zo meldt de Franse krant Le Monde. Het gaat volgens de politie om de 45-jarige Abdesalem L., die woont in de Brusselse wijk Schaarbeek. Bronnen binnen de politie melden aan Le Monde dat zijn woning in de nacht van maandag op dinsdag is doorzocht.
Ook het Belgische Het Laatste Nieuws meldt dat het om Abdesalem L. gaat. Hij zou op sociale media echter met een andere naam, Slayem S., beelden hebben geplaatst.
Le Monde meldde verder dat de veiligheidsmaatregelen bij een vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Schotland in Lille dinsdagavond zijn verscherpt.
Europese leiders hebben de terreuraanslag in Brussel veroordeeld, waarbij maandagavond twee Zweden om het leven kwamen. De Belgische premier Alexander De Croo spreekt op X van een „laffe moordaanslag”. Hij condoleert de Zweedse premier en zegt dat „de strijd tegen terrorisme een gezamenlijke is”.
Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, vindt dat „het hart van Europa is getroffen door geweld. Mijn hart gaat uit naar de families van de slachtoffers en ik steun de Belgische autoriteiten die de situatie in de gaten houden”. Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat haar gedachten zijn bij de families van de twee slachtoffers.
De Zweedse premier Ulf Kristersson vraagt landgenoten in Brussel „waakzaam” te zijn na de aanslag. Zijn minister van Justitie Gunnar Strömmer spreekt van „verschrikkelijk nieuws uit Brussel”.
De Franse president Emmanuel Macron, die momenteel in Albanië is, stelt dat Europa opnieuw is opgeschrikt door terreur. „Brussel is wederom getroffen door een islamitische terroristische aanslag”, zei Macron.
Bij de aanslag in Brussel maandagavond tijdens de voetbalwedstrijd België-Zweden is ook een persoon gewond geraakt, aldus een woordvoerder van justitie. Hij zou buiten levensgevaar zijn. Twee Zweden werden doodgeschoten.
De aanslag is opgeëist door een man die zegt zich te baseren op Islamitische Staat. Om die reden dringen de autoriteiten er bij de inwoners van Brussel op aan naar huis te gaan en binnen te blijven.
De Zweedse supporters zijn nog altijd in het Koning Boudewijnstadium in verband met hun veiligheid. De wedstrijd is gestaakt.
Demissionair premier Mark Rutte heeft maandagavond zijn medeleven betuigd aan de Belgische en Zweedse premiers, na een radicaalislamitische aanslag in Brussel. Daar werd de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden gespeeld. Bij de aanslag werden twee Zweden gedood. De vermeende dader zou op sociale media hebben gezegd dat hij drie Zweden heeft neergeschoten.
Rutte spreekt op X van „vreselijke berichten uit Brussel”. Hij heeft de Belgische premier Alexander de Croo en de Zweedse minister-president Ulf Kristersson „sterkte gewenst bij de besluiten de komende uren. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden.”
Frans Timmermans, voorman van GroenLinks/PvdA, schrijft ook op X dat zijn gedachten bij de families en vrienden van de slachtoffers zijn. „Een vreselijke aanval op Zweedse burgers, in het hart van onze Europese democratie. We mogen nooit buigen voor terrorisme.”
PVV-leider Geert Wilders zegt in een reactie dat hij al twintig jaar waarschuwt voor „al dat islamitisch geweld. Niemand luisterde. En nog steeds durft niemand het te benoemen. Ik wel.” Wilders roept kiezers op na de aanslag „massaal” op de PVV te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen in november dit jaar.
De kwalificatiewedstrijd is in de rust gestaakt. Toeschouwers is gevraagd te blijven zitten tot veiligheidspersoneel toestemming heeft gegeven om het stadion te verlaten. In de Belgische hoofdstad is het dreigingsniveau opgeschaald.
Koning Filip en koningin Mathilde van België hebben via sociale media geschrokken gereageerd op de dodelijke aanslag maandagavond in Brussel.
„We zijn in schok door de schietpartij die onze hoofdstad vanavond heeft getroffen”, schrijft het paleis namens Filip en Mathilde. „Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de slachtoffers, hun familie en dierbaren. We steunen de veiligheidsdiensten die momenteel alles in het werk stellen om de dader op te sporen.”
Op het eerste gezicht lijkt er geen link tussen de aanslag in Brussel en de situatie in het Midden-Oosten, zegt de Belgische justitie. Dat de slachtoffers de Zweedse nationaliteit hebben, wijst op het motief van de aanslag, aldus de zegsman van het zogenoemde federaal parket.
De verdachte is nog steeds niet gearresteerd. Hij schoot twee Zweden dood, een derde raakte gewond.
Na een radicaalislamitische aanslag op een groepje Zweden in het centrum van Brussel is het dreigingsniveau voor terreur in de Belgische hoofdstad opgeschaald naar het hoogste niveau, 4, melden Belgische media. De Belgische premier Alexander De Croo spreekt op X over een „laffe moordaanslag” en vraagt de inwoners van Brussel waakzaam te zijn. Twee Zweden werden doodgeschoten.
Ondertussen zegt de Franse president Emmanuel Macron dat Brussel opnieuw is getroffen door een islamitische terreuraanval. Het is voor het eerst sinds de aanslagen door radicale moslims in 2016 op het nationale vliegveld Brussels Airport in Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek dat het dreigingsniveau naar 4 gaat. Dat betekent dat het gevaar „ernstig en zeer nabij” is.
De dader van de schietpartij kon ontkomen. De Zweden zouden voetbalsupporters zijn geweest.
Op sociale media gaat een filmpje rond waarin een man, mogelijk de schutter, in het Arabisch zegt de dood van moslims te wreken en drie Zweden te hebben neergeschoten. Hij beweert lid te zijn van Islamitische Staat. Het zou gaan om een geradicaliseerde moslim uit het Brusselse Schaarbeek.
Volgens een politiebron zou de dader doelbewust op zoek zijn gegaan naar personen uit Zweden. In Zweden werden de afgelopen maanden korans verbrand. Dat leidde tot hevige protesten in moslimlanden. Terreurbeweging al-Qaeda riep ook op tot aanslagen tegen het land.
Advertentie