BinnenlandAbortus

Aantal abortussen vorig jaar flink gestegen

Meer vrouwen hebben vorig jaar hun zwangerschap laten beëindigen dan een jaar eerder. Het aantal abortussen nam met bijna 15 procent toe tot 35.606 in totaal, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een jaarlijkse rapportage.

Redactie binnenland
12 October 2023 15:50Gewijzigd op 13 October 2023 10:29
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De toename was ongeveer gelijk in alle leeftijdsgroepen. Onder tieners nam het aantal zwangerschapsafbrekingen iets minder toe, maar nog altijd met 13 procent. In 2020 en 2021 daalde het aantal abortussen juist licht.

Negen van de tien vrouwen die hun zwangerschap laten beëindigen in een ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek, wonen in Nederland. Het aandeel buitenlandse vrouwen steeg iets, naar 9,2 procent van het totaal.

Een zwangerschap beëindigen mag in Nederland in de meeste gevallen van de wet tot 24 weken. In de praktijk wordt doorgaans 22 weken aangehouden, omdat de duur van de zwangerschap niet zo nauwkeurig te bepalen is. Na de wettelijke termijn mag het alleen als er zwaarwegende medische redenen zijn, bijvoorbeeld als het kind niet levensvatbaar is.

De IGJ heeft geen duidelijke verklaring voor de toename van het aantal abortussen. Klinieken en ziekenhuizen moeten de cijfers aanleveren bij de inspectie, maar die heeft vanwege privacyregels geen mogelijkheden om ze verder te analyseren. Dat is in de wet zo geregeld, omdat het niet de bedoeling is dat abortussen herleid kunnen worden tot personen.

Vrouwen in de leeftijdscategorie van 30 tot 35 jaar laten het vaakst een zwangerschap afbreken, gevolgd door vrouwen tussen de 25 en 30 jaar.

Onderzoek

Volgens Diederik van Dijk, directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging, roepen deze cijfers om onderzoek en een verklaring. „Elke abortus wist de toekomst van een kindje uit. Zoveel nood bij vrouwen. Politiek en samenleving mogen dit toch niet voor kennisgeving aannemen?”

Van Dijk noemt het „extra schrijnend” dat het kabinet expliciet als doel had geformuleerd om tot mínder abortussen te komen. „Daar is feitelijk dus niets van terechtgekomen, terwijl inmiddels wel de beraadtermijn is afgeschaft en de abortuspil verkrijgbaar is via de huisarts. De waarde van het ongeboren leven staat op een bedenkelijk laag peil en daarvoor moeten we ons als land diep schamen.”

Ook Schreeuw om Leven pleit voor meer onderzoek naar de toename van het aantal abortussen. Directeur Arthur Alderliesten noemt de stijging „vrij plotseling” en „fors”. Volgens hem is in omliggende landen een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar. Alderliesten zou graag willen weten of er een verklaring is voor de stijging van het aantal abortussen in meerdere West-Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer