Koninklijk Huis
Prins Christian blijft graag buiten beeld

Als toekomstige koning van Denemarken ontkomt prins Christian niet aan de schijnwerpers. Toch blijft de oudste zoon van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary nog graag zo veel mogelijk buiten beeld. Komend weekend maakt hij een uitzondering: dan viert de prins zijn achttiende verjaardag.

Corine Boone
Prins Christian in 2018 in klederdracht op de Faeröer eilanden. beeld AFP, Mads Claus Rasmussen
Prins Christian in 2018 in klederdracht op de Faeröer eilanden. beeld AFP, Mads Claus Rasmussen

Prins Christian is een generatiegenoot van kroonprinses Amalia. Toen zij in 2021 achttien jaar werd, moest de prinses dat in kleine kring vieren, vanwege de corona­crisis. Haar feest kwam desalniettemin negatief in het nieuws, omdat meer gasten waren uitgenodigd dan de regels destijds voorschreven. Hoe Amalia haar achttiende verjaardag zou vieren, werd vooraf niet bekendgemaakt en er werden achteraf ook geen beelden van het verjaardagsfeest vrijgegeven.

19724199.JPG
Het Deense kroonprinselijk gezin met oma, de vorstin. Prins Vincent, kroonprins Frederik, prinses Isabella, koningin Margrethe II, prins Christian, prinses Josephine en kroonprinses Mary. beeld AFP, Philip Davali

In Denemarken gaat het hof anders om met dergelijke mijlpalen. Al voor de zomervakantie werd bekendgemaakt dat de achttiende verjaardag van prins Christian groots zal worden gevierd. Begin augustus werden er nieuwe portretten van de prins gedeeld door het Deense hof. Zaterdag beginnen de feestelijkheden met een vergadering van de Deense Raad van State, waarbij Christian de hoofdgast is. Na die bijeenkomst kan Christian als regent worden aangewezen. De prins zal verklaren dat hij zich „wenst te schikken naar de grondwet”. Christian zal pas officieel plaatsnemen in de Raad van State als een troonswisseling heeft plaatsgevonden en hij de Deense kroonprins is en daarmee eerste in de lijn van troonopvolging.

Galadiner

Op zijn verjaardag, zondag 15 oktober, zal Christian aanwezig zijn bij de wisseling van de wacht op Paleis Amalienborg in Kopenhagen. De prins zal daar samen met zijn ouders, broer en zussen en koningin Margrethe II op het balkon verschijnen. In de avond organiseert koningin Margrethe in Paleis Christiansborg een galadiner voor haar kleinzoon. Voor dat diner zijn leeftijdsgenoten uit alle uithoeken van Denemarken uitgenodigd. Er zijn ook afgevaardigden van Deense buitengebieden, zoals Groenland en de Faeröer­eilanden, bij aanwezig.

Naast familie zullen er ook buitenlandse collega’s bij het diner zijn. Zo is bekendgemaakt dat kroonprinses Victoria van Zweden met haar dochter prinses Estelle naar Denemarken reist, net als prinses Ingrid Alexandra en haar vader kroonprins Haakon van Noorwegen. Ook zullen prins Joachim van Denemarken en kroonprins Pavlos van Griekenland er hoogstwaarschijnlijk bij zijn.

Of Christians generatiegenoten ook present zullen zijn, is de vraag. Toen de Noorse prinses Ingrid Alexandra vorig jaar groots uitpakte voor haar achttiende verjaardag, was Christian er niet. Kroonprinses Amalia en de Belgische kroonprinses Elisabeth waren wel bij het galadiner aanwezig. Of zij dit weekend ook afreizen naar Denemarken is nog niet bekend.

19724198.JPG
Drie generaties: kroonprins Frederik, koningin Margrethe II en prins Christian. beeld AFP, Henning Bagger

Klederdracht

Toen prins Christian op 15 oktober 2005 in Kopenhagen werd geboren, duurde het maar liefst tot zijn doopdatum, 21 januari 2006, voordat kroonprins Frederik en kroonprinses Mary de naam van hun eerste kind bekendmaakten: Christian Valdemar Henri John. Toch was het geen verrassing dat hij de naam Christian kreeg. Sinds 1513 heten de Deense koningen afwisselend Frederik en Christian. Valdemar is een andere traditionele Deense koningsnaam. De namen Henri en John verwijzen naar zijn beide opa’s.

Christian kreeg twee zusjes en een broertje. Zijn zusje Isabella werd in 2007 geboren en de tweeling Josephine en Vincent in 2011.

Ondanks Christians bijzondere positie als tweede in de lijn van troonopvolging proberen Frederik en Mary hem en hun andere kinderen een zo gewoon mogelijke jeugd te geven. Zo was Christian de eerste Deense royal die naar een openbare school ging. Op 12 augustus 2011 brachten Frederik en Mary de vijfjarige Christian naar Tranegårdskolen in Kopenhagen.

Toch vonden Frederik en Mary het ook belangrijk dat hun oudste zoon van jongs af aan werd voorbereid op zijn toekomstige taak als koning. Hij mocht als vijfjarige zijn eerste officiële taak verrichten. Samen met zijn opa prins Henrik onthulde hij een schilderij in kasteel Rosenborg in Kopenhagen.

Ook ging de prins met regelmaat op reis met zijn familie. Omdat kroonprinses Mary uit Australië komt, bracht Christian in 2006 samen met zijn ouders voor het eerst een officieel bezoek aan dat land. In 2014 ging het koninklijk gezin een paar dagen op officieel bezoek in Groenland, dat tot het Deense koninkrijk behoort. Met het Deense koninklijke schip Dannebrog bezocht het gezin verschillende delen van het eiland. Christian en zijn broertje en zusjes droegen de nationale klederdracht.

Het eerste internationale koninklijk evenement voor Christian had plaats in 2019. Frederik en Mary namen hun oudste zoon mee naar de belijdenis van de Noorse prinses Ingrid Alexandra.

19724200.JPG
Prins Christian met zijn moeder, kroonprinses Mary, en broertje Vincent. beeld EPA, Mads Claus Rasmussen

In 2021 ging Christian samen met zijn vader en grootmoeder op pad. Hij was bij de viering van de aansluiting van Zuid-Jutland bij Denemarken, inmiddels 103 jaar geleden. Zuid-Jutland was 56 jaar in Duitse handen, maar werd weer Deens na een referendum. De overdracht vond plaats op 15 juni 1920 en drie weken later maakte de grootvader van koningin Margrethe II, koning Christian, een rondreis door het gebied. Hij stak daarbij symbolisch de oude grens over te paard, vergezeld door zijn zoon Frederik. Koningin Margrethe deed dat op 13 juni 2021 over, samen met haar zoon Frederik en haar kleinzoon Christian. De activiteiten van de dag bestonden onder meer uit een kerkdienst, een bezoek aan een herdenkingsplaats en een diner op het koninklijke schip Dannebrog.

Naast de officiële momenten is Christian ook altijd aanwezig bij de fotosessies en hoogtijdagen van de koninklijke familie.

Toelage

De viering van de achttiende verjaardag van Christian en Amalia mag dan nogal verschillend verlopen, er is een opvallende overeenkomst tussen de twee. Prins Christian liet in juni namelijk weten dat hij afziet van de toelage die hij vanaf zijn achttiende verjaardag zou ontvangen.

Prinses Amalia nam in juni 2021, een paar maanden voor haar achttiende verjaardag, een soortgelijke beslissing. In een brief liet zij weten af te zien van de uitkering waar zij recht op had. „Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zo moeilijk hebben”, schreef ze in een brief aan minister-president Rutte.

In een uitgebreid bericht ging het Deense hof in op de beslissing van Christian. „Prins Christians hoofdprioriteit het komende jaar is het afronden van zijn middelbareschoolopleiding. In het verlengde hiervan zal het Koninklijk Huis te zijner tijd informatie verstrekken over het verdere jeugd- en onderwijsprogramma van prins Christian.”

Christian studeert op dit moment aan het Ordrup Gymnasium in Charlottenlund, ten noorden van Kopenhagen. De prins is vorig jaar van school gewisseld nadat zijn oude school, Herlufsholm, in opspraak kwam.

Vanaf het moment dat Christian 21 jaar wordt, zal er opnieuw naar de financiering worden gekeken.

Op dit moment zit zijn oma, koningin Margrethe II, nog op de troon. „Als er voor zijn 21e sprake is van een verwisseling van de troon, dan kan het zijn dat hij eerder terugkomt op zijn besluit”, aldus het hof. „Ook alleen in het geval van een troonswisseling zal Christian vaker publieke (koninklijke) taken uitvoeren. Maar dit hangt ook af van hoe ver hij is met zijn studie. Tot dit überhaupt het geval is, zal hij slechts beperkt te zien zijn tijdens officiële gelegenheden.”

Of Christian ook een training zal krijgen bij de landmacht, marine of luchtmacht is nog niet bekend. In Denemarken geldt een dienstplicht voor mannen vanaf 18 jaar, maar slechts een klein percentage wordt opgeroepen. Christians vader, kroonprins Frederik, heeft verschillende opleidingen bij de krijgsmacht gevolgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer