Mens & samenleving
Ward crost op een DAF-trekker het hele land door

Ward Kooter (22) is allround medewerker bij Kooter Tuin-Potgrond en Transport. Hij hoopt het bedrijf ooit over te nemen. Op een zomerse vrijdag klimt hij in zijn DAF LF 260-bulkauto voor een aantal ritten. Deze keer rijdt hij via de N11 en de A4 naar 
Roelofarendsveen.

Sjaak van de Groep
Ward Kooter steekt zijn DAF het erf op van een woning. beeld Sjaak van de Groep
Ward Kooter steekt zijn DAF het erf op van een woning. beeld Sjaak van de Groep

Hij klust al vanaf zijn twaalfde bij het familiebedrijf waarvan zijn vader Edwin en oom Aard-Jan eigenaar zijn en waar ook zijn broer Sjoerd werkt. Ward werkt wekelijks twee dagen bij Kooter. Hij volgt daarnaast een tweejarige opleiding Associate Degree. „Een opleiding voor ondernemers”, vertelt hij vanachter zijn stuur. Hij onderzoekt onder meer hoe hij de webshop kan uitbouwen en hoe hij big bags met producten door heel het land kan verkopen. „Het lijkt me mooi in de toekomst het bedrijf over te nemen”, zegt hij.

Ward houdt van afwisseling in zijn werk. Hij springt geregeld op een DAF-trekker met schuifvloertrailer. Dan tuft hij naar het oosten van het land om een vracht potgrond te lossen en een volle vracht terug te laden. Kooter beschikt over vijftien trucks. Daaronder zijn twee oudjes: een Volvo FM 7 en een Volvo FL 6. Na jaren trouwe dienst zijn die nog steeds in gebruik.

Grind

Ward stuurt zijn jonge DAF LF 260-bulkauto naar een vrijstaand huis aan het Braassemermeer. Hij nadert een brug. Aan de andere kant komt een jeep met aanhanger en daarop een grote boot aangereden. Ward moet voorrang verlenen. Hij stuurt een woonerf op met daarop grind. „Niet elke oprit is gemaakt voor vrachtverkeer”, zegt hij. „Maar het is nu even niet anders.” De jeep met boot koerst voorbij. Ward rijdt stapvoets de brug op. Hij steekt zijn truck achteruit het erf op van de klant en gaat tuinaarde lossen.

Sjaak van de Groep rijdt mee met diverse vrachtwagenchauffeurs door Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer