Brussel wil moderne chip, AI, kwantum- en biotech uit handen van Peking houden
De Europese Commissie wil vier cruciale technologieën uit handen van China en andere rivalen houden. Het gaat om de modernste halfgeleidertechnieken van bedrijven als het Nederlandse ASML, kunstmatige intelligentie (AI), kwantumtechnologie en biotech.
Het is de eerste keer dat Brussel de technologieën definieert die het wil beschermen om de economische veiligheid van Europa veilig te stellen. De vier baanbrekende techsectoren zullen volgens de Commissie in belangrijke mate bepalen hoe de economie van de toekomst eruitziet. Maar de risico’s die ermee gepaard gaan, zijn groot, zegt Brussel.
Aardgas
Rivalen als China kunnen de gevoelige technologieën misbruiken voor het schenden van mensenrechten of zelfs voor militaire doeleinden. De Europese Unie moet ervoor zorgen dat ze tegenstanders voorblijft, klinkt het in Brussel. En in ieder geval niet te afhankelijk worden, zoals van Russisch aardgas of zeldzame delfstoffen uit China.
De Commissie wil nog dit najaar met de lidstaten in kaart brengen of bijvoorbeeld de export van de vier gevoelige technologieën aan banden moet worden gelegd. Of dat de EU de productie in het eigen werelddeel gaat opvoeren, nieuwe leveranciers moet zoeken of overnames vanuit het buitenland tegen het licht moet houden. „Het is uit met de naïviteit”, zei Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) dinsdag.
Systeemrivaal
De maatregelen zijn officieel niet op een specifiek land gericht, benadrukte Breton. Het is echter een publiek geheim dat de EU beducht is voor China en Rusland. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei in maart nog risico’s te willen wegnemen. „Maar we moeten niet ontkoppelen” van Peking. „Natuurlijk is China een systeemrivaal”, erkende Breton dinsdag op vragen van de pers: „Maar ook een belangrijke partner.”
„Deze lijst van kritieke technologieën is niet uitputtend. Het opstellen is een proces”, zei Breton. Brussel en de lidstaten willen zes extra technologische sectoren gaan beoordelen op de bijkomende risico’s. Het gaat onder meer om robotica en ruimtevaarttechnologie. In het voorjaar van 2024 verwacht de Commissie over de mogelijke bescherming van de zes technologieën uitsluitsel te geven.