Binnenland
Eindhovens universiteitsblad: bestuur beperkt persvrijheid

Op de website van het universiteitsblad Cursor van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is dinsdagavond een deel van de artikelen niet te lezen. De homepage van het blad staat „op zwart”, meldt de redactie in een verklaring, omdat de redactieleden zich naar eigen zeggen al langere tijd beperkt voelen in hun journalistieke vrijheid. „Als triest slotstuk daarvan - en tot onze grote ontsteltenis - is vandaag hoofdredacteur Han Konings per direct uit zijn functie ontheven”, aldus de verklaring.

Volgens de redactieleden van Cursor oefenen het college van bestuur van de TU/e en de redactieraad steeds meer druk op hen uit om bepaalde artikelen niet te publiceren. Het gaat dan om stukken die gevoelig zijn of „als onwenselijk worden gezien”, schrijft de redactie van het universiteitsblad, dat net als veel andere bladen in het hoger onderwijs formeel wordt uitgegeven door het college van bestuur van de universiteit.

„We voelen enorme onzekerheid over de toekomst van Cursor als een onafhankelijk medium dat volgens algemeen geldende journalistieke normen over zaken schrijft die met de TU/e-gemeenschap te maken hebben of voor deze gemeenschap relevant zijn”, zegt de redactie van het universiteitsblad. „Ook over zaken die minder gunstig zijn voor de reputatie van de universiteit dus, zoals het geval was met het artikel in kwestie”, verwijzend naar een recent voorbeeld.

Volgens de Volkskrant was er al eerder een conflict tussen het college van bestuur en hoofdredacteur Han Konings van Cursor. De universiteit heeft niets naar buiten gebracht over het terugtreden van Konings.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer