EconomieBlauwtongvirus
Blauwtongvirus niet overdraagbaar op mens

Blauwtong: wat is het voor ziekte en wat betekent de uitbraak concreet? Zes vragen.

Redactie economie
Demissionair landbouwminister Piet Adema (r.) bezoekt een door blauwtong getroffen schapenhouderij.  beeld ANP, Sander Koning
Demissionair landbouwminister Piet Adema (r.) bezoekt een door blauwtong getroffen schapenhouderij.  beeld ANP, Sander Koning

Wat is blauwtong?

Blauwtong is een dierziekte, veroorzaakt door het blauwtongvirus. De ziekte komt voor bij schapen, geiten, runderen en andere herkauwers. Besmetting wordt veroorzaakt door de beet van knutten, kleine muggen. Dieren kunnen elkaar niet direct besmetten.

Kunnen mensen ziek worden?

Nee. Blauwtong is geen zoönose en gaat dus niet van dier op mens.

Wat zijn de symptomen?

Een blauwe tong komt alleen voor bij ernstig zieke dieren. Andere symptomen zijn onder meer hoge koorts, veel kwijlen, zwelling van de kop, niet meer eten en kreupel lopen.

Het virus zelf is niet dodelijk, de complicaties die erbij optreden kunnen dat wel zijn. Ongeveer 10 procent van de getroffen dieren gaat dood. Schapen hebben het meest last van de ziekte.

Wat zijn de gevolgen voor een veehouder bij een uitbraak op zijn bedrijf?

De website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat de verdenking van een uitbraak direct bij hen gemeld moet worden, zodat de organisatie zicht houdt op de verspreiding van het blauwtongvirus. Sinds vorige week volstaat ook een melding bij de dierenarts. Een dierhouder kan via zijn dierenarts bloedonderzoek laten doen om te bevestigen of het inderdaad gaat om blauwtong, maar dat is niet verplicht.

In het geval van een uitbraak worden bedrijven niet meer geblokkeerd, wat aanvankelijk wel het beleid was. Zieke dieren hoeven ook niet geruimd te worden, zoals bij de vogelgriep.

Door het opduiken van het virus is Nederland zijn blauwtongvrije status kwijt. Dat bemoeilijkt de uitvoer van vee, doordat importerende landen extra eisen stellen.

Wat moet een particulier doen als zijn hobbyschaap of -geit niet lekker is?

Wie vermoedt dat zijn dier blauwtong heeft, is verplicht dit te melden bij de dierenarts.

Hoe wordt de ziekte bestreden?

Het wachten is op een vaccin. Dat is voor de variant die nu rondwaart nog niet beschikbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Blauwtongvirus

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer