De 32-jarige man die donderdag in Rotterdam drie mensen doodde en twee branden stichtte, stond bekend als psychopaat en dierenmishandelaar. De incidenten brachten een grote schok teweeg.
De 32-jarige Fouad L. drong even na 14.00 uur de woning van zijn 39-jarige buurvrouw binnen aan het Heiman Dullaertplein in het stadsdeel Delfshaven. Hij schoot haar dood en verwondde haar 14-jarige dochter, die in de uren erna eveneens overleed. Bovendien stichtte hij brand in zijn eigen woning. Kort daarna ging hij naar het Erasmus Medisch Centrum, niet ver van zijn woning. Daar schoot hij in een klaslokaal van de universiteit een 43-jarige docent neer terwijl deze aan studenten les gaf. De docent, die tevens huisarts was, overleed kort daarna. Ook stichtte de verdachte brand in het ziekenhuis.
De verdachte werd niet lang daarna aangehouden door een arrestatieteam. De man bleek een kogelwerend vest te dragen. Onder andere een deel van het ziekenhuis werd ontruimd. Patiënten moesten aan de hand van verplegend personeel en in bedden het ziekenhuis verlaten.
L. moest zich in de afgelopen jaren enkele keren bij politie en justitie verantwoorden over het mishandelen van een konijn, een hond en een duif. De doodgeschoten buurvrouw zou het incident met het konijn hebben gefilmd en gemeld bij de politie. Buurtbewoners verklaarden dat de man regelmatig depressies had en in zijn tuin schreeuwde en vreemd lachte.
De verdachte was geneeskundestudent en wilde basisarts worden. Ondanks zijn hoge intelligentie deed hij veel langer over zijn studie dan gepland. L. zou gefrustreerd zijn over een brief die het openbaar ministerie naar de universiteit had gestuurd. Het OM betwijfelde of L. wel geschikt was om arts te worden vanwege dierenmishandeling, depressies en dronkenschap. Bovendien had de politie een keer een inval bij hem gedaan. Zijn huis was onleefbaar. Zo lagen overal uitwerpselen van dieren. Daarnaast zouden op de telefoon van de verdachte rechts-extremistische afbeeldingen zijn gevonden.
Bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer van het Erasmus MC verklaarde vrijdag tegen de NOS dat L. op het punt stond om arts te worden, maar dat hij eerst een psychologisch onderzoek moest afronden voordat hij zijn bul zou krijgen. Volgens Sleijfer had L. „aan alle formele criteria voldaan om arts te worden”. Maar na de melding van het OM was een onderzoek wel nodig om L. inderdaad tot de beroepsgroep toe te laten.
Vrijdagochtend was de ontreddering rond het Erasmus MC en in Delfshaven nog groot. Bij de woning van de doodgeschoten vrouw en haar dochter werden bloemen gelegd. Het onderwijs op de universiteit ging deze vrijdag niet door. Het ziekenhuis was wel volop in bedrijf: alle geplande afspraken konden doorgang vinden. Bureau Slachtofferhulp is ingezet voor mensen in het ziekenhuis en op de universiteit. Ook omwonenden in Delfshaven kregen steun. Dat gold eveneens voor leerlingen van een school in de buurt van de woning van de verdachte en de slachtoffers.
Koning
Diverse mensen betuigden donderdag en vrijdag hun medeleven. „Ons hart gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers”, zo schreven koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zorgminister Ernst Kuipers zei de gebeurtenissen moeilijk te kunnen bevatten. Justitieminister Dilan Yeşilgöz sprak van „een heel zwarte dag” en ook premier Mark Rutte leefde mee.
Verdachte Fouad L. is vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie. Hij blijft voorlopig vastzitten. Formeel is over zijn motieven niets bekendgemaakt, maar alles wijst richting het moeizame traject rond het ontvangen van zijn bul en de problemen met zijn buurvrouw.