Politiek"Woord houden"
Verkiezingsprogramma SGP: Eerste jaar geen kinderopvangtoeslag en klassieke gezin in Grondwet

Meer aandacht voor christelijke tradities en klassieke deugden vermindert polarisatie en dient het welzijn van de kwetsbare burgers.

De eerste vijf van de kandidatenlijst van de SGP. Van links naar rechts Wouter-Jan Vroegindeweij, Diederik van Dijk, Chris Stoffer, André Flach en Nathanaël Middelkoop. beeld SGP, Cees van der Wal
De eerste vijf van de kandidatenlijst van de SGP. Van links naar rechts Wouter-Jan Vroegindeweij, Diederik van Dijk, Chris Stoffer, André Flach en Nathanaël Middelkoop. beeld SGP, Cees van der Wal

Dat stelt de SGP in het verkiezingsprogramma ”Woord houden” dat de partij vrijdagmorgen in Den Haag presenteerde. De partij vindt het belangrijk om te zoeken naar „meer verbinding en gemeenschappelijkheid”. Ongeveer driekwart van de Nederlanders maakte zich in 2022 zorgen over toenemende verharding en polarisatie in de samenleving, in de politiek en in de media. Meer verbinding en meer gemeenschappelijkheid ontstaan volgens de partij als burgers en politici aanspreekbaar zijn op gemeenschappelijke waarden en normen.

Die zijn volgens de partij ook een voorwaarde voor vrijheid. „Tegenwoordig is de vrijheid om te doen en laten wat men wil een sleutelbegrip, maar iedereen is het erover eens dat een beroep op vrijheden nooit kan zonder gemeenschappelijke waarden en normen.” Volgens de staatkundig gereformeerden is het een gezamenlijke opdracht om een stap in de goede richting te zetten.

„Nog nooit eerder werd het ontluikende leven zo weinig beschermd als nu” - Verkiezingsprogramma SGP

De SGP put daarbij uit de Bijbel en „de christelijke traditie die daaruit voortvloeit en die Nederland heeft gestempeld”. Kernwoorden daarbij zijn „geloof, hoop en liefde, maar ook gerechtigheid en barmhartigheid”. De partij roept in het verkiezingsprogramma op de klassieke deugden zoals matigheid, verstandigheid en standvastigheid „in ere te herstellen en ons daarin te oefenen”. Dan zijn mensen minder bezig met zichzelf en krijgen ze meer oog voor de ander: „Dat vermindert polarisatie en verharding en het dient het welzijn van kwetsbare burgers.

Speerpunten

De SGP-campagne spitst zich in de verkiezingscampagne toe op drie speerpunten: hart voor kwetsbaar leven, focus op familie en pal voor veiligheid.

Bescherming van het ongeboren leven is noodzakelijker dan ooit: „Nog nooit eerder werd het ontluikende leven zo weinig beschermd als nu.” Ook mensen met een beperking of kwetsbare ouderen moeten veilig zijn.

In dit kader bepleit de partij om naar elkaar om te zien: „Gezinnen, kerken en andere gemeenschappen dienen in staat gesteld te worden om zoveel mogelijk zelf zorg en hulp te bieden.” Waar dat niet kan, dient de overheid „schild der zwakken te zijn”.

De SGP vindt dat de overheid niet langer het individu het uitgangspunt van wetgeving en beleid moet zijn, maar het klassieke gezin: „Dat is vanouds en overal ter wereld dé pijler van de samenleving. De overheid moet het gezin „koesteren en beschermen”. De partij ziet echtscheidingen als „persoonlijke drama’s” en de gevolgen ervan voor de maatschappij „zijn enorm”. Reclames voor overspel en bedrog dienen aan banden gelegd te worden.

De partij pleit voor „een fatsoenlijk bestaansminimum”. De inkomenspositie van gezinnen met lage en middeninkomens moet structureel verbeterd worden door een belastingverlaging. En sociale minima en eenverdieners dienen extra ondersteuning te krijgen.

Veiligheid

De SGP ziet veiligheid als een kerntaak van de overheid: „Zonder veiligheid geen vrijheid, welvaart en democratie”. De partij pleit al decennia als enige voor een goed uitgeruste krijgsmacht: „Dat geluid zullen we blijven laten horen”. De strijd in de Oekraïne bewijst dat de wereld niet „uit lieverdjes bestaat”.

Om de veiligheid in eigen land te vergroten, dienen er meer wijkagenten te komen en moeten straffen beter aansluiten bij de ernst van de misdrijven. Antisemitisme dient beter bestreden te worden. Wietexperimenten en prostitutie ziet de SGP het liefst helemaal verdwijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer