Buitenland
EU-deal over opvangregels tijdens migratiecrises toch in zicht

De EU-landen naderen toch een akkoord over de regels voor de opvang van migranten als er plotseling heel veel arriveren. De kwestie hield de onderhandelingen op over het complete nieuwe Europese migratiebeleid, waarvoor de tijd dringt. Duitsland, dat een sleutelpositie heeft, zegt een compromis te willen sluiten. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser vertrouwt erop dat dat gaat lukken.

ANP

Duitsland maakte bezwaar tegen de voorgestelde regels voor de aanpak van ‘migratiecrises’. De regering in Berlijn wil niet dat die te gemakkelijk worden uitgeroepen, om vervolgens migranten strenger te kunnen screenen en de opvang te kunnen uitkleden. Met name over de omgang met minderjarige migranten in zulke gevallen maakte Berlijn zich zorgen.

De kwestie dreigde de zwaarbevochten voortgang in de onderhandelingen over het Europese migratiebeleid te torpederen. De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten het daarover vóór februari eens zijn, heet het alom. Anders wordt het na de verkiezingen en moet het werk hoogstwaarschijnlijk weer van voor af aan beginnen.

Duitsland wil het zover niet laten komen, klonk het afgelopen etmaal. „We zijn vannacht al ver gekomen in de onderhandelingen”, zei Faeser bij aankomst voor overleg met haar EU-collega’s in Brussel. „Dus ik ben vol vertrouwen dat we uiteindelijk een goed resultaat zullen boeken vandaag.” Ook onder anderen Eurocommissaris Ylva Johansson en de Belgische staatssecretaris Nicole de Moor spraken hun vertrouwen uit in een goede afloop.

De migratiespecialist van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement, Jeroen Lenaers, verwelkomt de „Duitse draai”. De CDA’er noemt die cruciaal. Het parlement heeft de onderhandelingen met de EU-landen over andere onderdelen van het migratiebeleid opgeschort zolang die het nog niet eens zijn over de crisisbeheersingsmaatregelen. Maar „het besef dat de nood inmiddels nog hoger is opgelopen lijkt nu ook in Duitsland te zijn doorgedrongen. Met deze bereidheid kunnen we snel doorschakelen. Het parlement is klaar om zijn rol te spelen”.

Ook VVD-collega Malik Azmani ziet een kans op een doorbraak. „Ik roep de EU-ministers op deze mogelijkheid te grijpen”, twittert hij.

Landen als Polen willen hard kunnen ingrijpen als buurlanden migranten de EU binnen helpen om die onder druk te zetten. Zoals bijvoorbeeld Belarus en ook Marokko al meermaals deden. Maar Duitsland hecht eraan dat lidstaten niet zelf kunnen bepalen of er sprake is van een crisistoestand of van de inzet van migranten als drukmiddel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer