Binnenland

SGP-motie aangenomen: DNA-test moet overlast hondenpoep Reimerswaal stoppen

De gemeenteraad van Reimerswaal wil een gemeentelijke DNA-databank opzetten in de strijd tegen hondenpoep. De raad nam dinsdag een SGP-motie van die strekking aan.

Jan Dirk van Scheyen
27 September 2023 09:23
beeld ANP, Koen Suyk
beeld ANP, Koen Suyk

Hondenpoep is een van de grootste ergernissen voor inwoners van de gemeente, zegt SGP-raadslid Rien Sinke, indiener van de motie. Zijn fractie kwam met een plan om hondenbaasjes die de poep van hun viervoeter niet opruimen, op te sporen en te beboeten met hulp van DNA.

Sinke stelde voor om in Reimerswaal een database op te zetten waarin het DNA van alle geregistreerde honden in de gemeente wordt opgeslagen. Hondenbezitters moeten tegen eenmalige betaling van een bedrag van 75 tot 100 euro het DNA van hun hond aan de gemeente afstaan. Als er een niet opgeruimde hondendrol wordt gevonden op een speelveldje of stoep, kan een buitengewone opsporingsambtenaar (boa) een DNA-monster nemen van de ontlasting. Vervolgens kan de boa met behulp van de database zoeken naar een DNA-match met de bemonsterde uitwerpselen.

Zo kan volgens Sinke achteraf onomstotelijk worden vastgesteld van welke hond de poep afkomstig is. De overtreder kan dan alsnog worden beboet. Het nalatige baasje moet ook de kosten van de uitgevoerde DNA-analyse betalen. Daardoor zal de overlast sterk teruglopen, verwacht Sinke. Bovendien zal het SGP-plan het werk van boa’s makkelijker maken, stelt het raadslid. „Handhaving is nu nog lastig, omdat de overtreding op heterdaad moet plaatsvinden. Dat is niet altijd eenvoudig.”

Verantwoordelijk wethouder Nico van der Hoest van Handhaving (Leefbaar Reimerswaal) ontraadde de motie. Hij zei nogal wat juridische haken en ogen te zien aan het idee van Sinke. Ook vreest hij dat het opzetten van de DNA-databank duur is.

De indiener van de motie onderstreepte dat zijn idee „zeker geen publiciteitsactie is” en dat in landen als Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten met de DNA-methode al successen worden geboekt in de strijd tegen overlast van hondenpoep. Sinke wees erop dat het bedrag dat hondenbezitters gaan betalen voor het aanmaken van het DNA-profiel van hun viervoeter, 75 tot 100 euro, ongeveer even hoog is als de hondenbelasting die in Reimerswaal in 2018 is afgeschaft. „Het jaarlijkse bedrag dat mensen aan hondenbelasting kwijt waren, moeten ze nu eenmalig betalen om zo’n databank op te zetten.” De gemeente Reimerswaal telt zo’n tweeduizend honden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer