Economie

Elektronicaketen BCC failliet verklaard

De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

ANP
22 September 2023 10:57Gewijzigd op 22 September 2023 13:18
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De elektronicaketen met zo’n zestig vestigingen in Nederland zei eerder te kampen met „aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden”. Volgens BCC is de elektronicamarkt in het jaar na corona ingezakt. De oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, het gedaalde consumentenvertrouwen en de lagere consumentenbestedingen maakten het de elektronicamarkt nog moeilijker. Daarbij stegen de kosten flink voor BCC voor onder meer loon en huur. De keten kon de bedragen niet doorberekenen naar de consument, zoals in andere sectoren wel het geval is, aldus BCC.

Donderdag werd bekend dat de winkels en de webshop voorlopig open blijven ondanks de faillissementsaanvraag. De curatoren willen namelijk een doorstart maken met de keten. Bij het bedrijf werken ruim 1100 mensen.

Bij het bekendmaken van het uitstel van betaling vorige week meldde topman Caspar Klinkhamer dat BCC onder „steeds zwaarder wordende druk” stond. De keten had al maatregelen genomen om de financiële positie te verbeteren. Maar ondanks dat „hebben we geconcludeerd dat dit niet voldoende is en we niet op deze manier kunnen doorgaan”, zei hij toen.

BCC heeft de veranderingen in de retailwereld van de laatste jaren „compleet gemist”, stelde merken- en retaildeskundige Paul Moers vorige week. Het is volgens hem steeds belangrijker geworden om onderscheidend te zijn in de winkelstraat. „Waarom zou ik naar een winkel gaan? Dan wil je toch verrast worden? Anders haal ik het toch gewoon online”, zei Moers.

Vakbond FNV noemt het in een reactie op het bankroet „triest en schofferend” dat BCC de gestegen loonkosten de schuld geeft van de ondergang van het winkelbedrijf. „De lonen in de winkelstraat zijn zo’n beetje het laagst van heel Nederland”, stelt FNV-bestuurster Linda Vermeulen.

Ze wijst er ook op dat een eventuele doorstart slecht uitpakt voor werknemers. Zij zouden bij een reorganisatie namelijk vaak nog wel geld meekrijgen, maar lopen dat nu mis. „Door te kiezen voor een faillissement en een doorstart in plaats van een reorganisatie geeft BCC mensen die jarenlang hard voor ze hebben gewerkt nog eens een hele harde trap na.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer