Prof. dr. H. van den Belt opvolger prof. dr. A. Huijgen aan TUA
De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken heeft prof. dr. H. van den Belt benoemd tot hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).
Dat maakte het moderamen van de synode woensdagmiddag bekend. De benoeming van de hervormde dr. Van den Belt, hoogleraar systematische theologie aan de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam, is voor 0,5 fte en gaat in per 1 november. Hij komt in de plaats van de christelijke gereformeerde prof. dr. A. Huijgen, die vorig jaar de overstap maakte van de TUA naar de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).
De synode benoemde dr. A. Versluis tot hoogleraar Oude Testament. Zijn benoeming gaat in per 1 maart 2024. Dr. Versluis is nu universitair hoofddocent Oude Testament aan de TUA.
Andere benoemingen die woensdag plaatsvonden zijn die van prof. dr. A.A. Clement tot hoogleraar Theologie en Muziek, voor 0,5 fte per 1 november, van dr. J. van den Os tot universitair hoofddocent Nieuwe Testament per 1 maart 2024, van dr. C.C. den Hertog tot universitair hoofddocent Publieke Theologie/Ethiek per 1 maart 2024, en van dr. J. van ‘t Spijker tot universitair hoofddocent Missiologie per 1 maart 2024.
De rector van de TUA, prof. dr. M.J. Kater, geeft aan dankbaar te zijn voor deze benoemingen. „Zo kan het werk goede voortgang vinden, want we verzetten met relatief weinig mensen veel werk.”
Verbondenheid
Vooral de benoeming van prof. Van den Belt is verrassend. Prof. Kater: „De benoeming van dr. Van den Belt vind ik vooral mooi vanwege de verbondenheid die hierin tot uitdrukking komt met de Gereformeerde Bond, naast wie hij als persoon is en zijn kwaliteiten als gereformeerd theoloog. Om het ronduit te zeggen: ik zou het een zegen vinden wanneer er in de loop van de jaren alsnog een soort Gereformeerde Theologische Universiteit zou ontstaan, maar nu op een organische manier van onderaf.”
Flexibele opstelling
Drs. P.J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond noemt de gedeeltelijke overgang van dr. Van den Belt naar de TUA „een illustratie van zijn flexibele opstelling in een voor de academische theologie kwetsbare tijd, die in goed overleg met betrokkenen genomen is. In het meedenken daarmee deelden we zijn persoonlijke belang, ons kerkelijke belang en voor de beoefening van de academische theologie een strategisch belang.”
In dit kader is Van den Belts overstap naar Apeldoorn „verantwoord en verdedigbaar”, zegt Vergunst. „Dat hij naast zijn hoogleraarschap aan de VU nu ook in Apeldoorn is benoemd, zorgt voor een waardevolle verbreding van zijn werkveld. Het laat zien hoe hervormd-gereformeerden en christelijke gereformeerden over en weer voor elkaar van betekenis kunnen zijn.”