Bij een zware aardbeving in Marokko afgelopen vrijdag zijn zeker 820 doden gevallen. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
Advertentie
Nederland geeft 5 miljoen euro noodhulp aan Marokko dat getroffen is door een zware aardbeving. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat bedrag toegezegd aan het Rode Kruis.
„We blijven natuurlijk kijken wat Nederland nog meer kan doen”, aldus Schreinemacher. Het Rode Kruis besloot eerder op de dag een inzamelingsactie voor Marokko te beginnen.
Er staat ook een een Urban Search and Rescue (USAR) team klaar om naar het rampgebied af te reizen. Het is nog steeds wachten op een verzoek van de Marokkaanse autoriteiten. Indien nodig kan het team heel snel vertrekken.
De Nederlandse ambassadeur in Marokko is inmiddels afgereisd naar het rampgebied om te bezien welke hulp geboden kan worden en wat er nodig is, laat minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten.
De Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft een steunbetuiging gestuurd aan relaties en organisaties van Marokkaanse komaf. Dat laat een woordvoerder van de koepelorganisatie van een groot aantal protestantse kerken in Nederland desgevraagd weten.
„Onze gedachten en gebeden gaan uit naar alle getroffenen en hun families, zowel in Marokko als hier in Nederland. Deze tragedie raakt ons diep, mede omdat de Protestantse Kerk al jarenlang een bijzondere relatie onderhoudt met verschillende partners en gemeenschappen in Marokko en met de Marokkaanse gemeenschap in Nederland”, staat in de boodschap die ook op de website van de PKN te vinden is.
„In deze moeilijke tijden willen we onze handen uitstrekken in verbondenheid, broederschap en steun, vanuit de Protestantse Kerk in Nederland naar onze vrienden in Marokko en hier in Nederland”, valt te lezen.
Alle ongeveer 1600 aangesloten gemeenten worden gewezen op een gebed dat zaterdag speciaal voor de slachtoffers en nabestaanden is gemaakt. „Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk gemeenten er zondag van gebruikmaken tijdens de dienst”, aldus de PKN-woordvoerder.
PKN roept de gemeenten op geld in te zamelen voor de slachtoffers en verwacht dat de inzamelingsacties komende week beginnen.
Bij de zware aardbeving vrijdagavond in het Marokkaanse Atlasgebergte zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zeker 1037 mensen om het leven gekomen. Er vielen volgens de laatste telling 1204 gewonden. Het epicentrum van de beving met een kracht van 7.2 lag ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech.
Het Rode Kruis stelt gironummer 6868 open om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Het dodental van de beving is inmiddels opgelopen tot boven de achthonderd.
Op het gironummer kan geld worden overgemaakt voor de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halve Maan voor eerste hulp, vervoer van gewonden naar ziekenhuizen en psychosociale ondersteuning. Dat gebeurt onder meer in Marrakech en in de provincie Taroudant, ten zuiden van de stad.
Paus Franciscus heeft zich gevoegd bij de reeks wereldleiders die hun medeleven betuigen met de slachtoffers van de zware aardbeving in het Marokkaanse Atlasgebergte.
De Marokkaanse Rode Halve Maan „ondersteunt de autoriteiten en reddingsdiensten met eerste hulp voor getroffenen”, laat het Nederlandse Rode Kruis weten. De Nederlandse hulporganisatie zoekt nu contact met de collega’s in Marokko.
In verschillende steden hangt de vlag halfstok na de dodelijke aardbeving in Marokko vrijdagavond. Het dodental van de beving ligt inmiddels boven de achthonderd.
„De aardbeving in Marokko is voor veel Utrechters akelig dichtbij, de verdrietige berichten raken de stad diep”, schrijft de gemeente op X, het voormalige Twitter. Bij het stadhuis, het stadskantoor en bij het wijkservicecentrum in Vleuten-De Meern hangt de vlag daarom halfstok. „Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en getroffenen.”
In Rotterdam hangt de Marokkaanse vlag halfstok, zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Hij verwacht de komende dagen hulpinitiatieven vanuit de Marokkaanse gemeenschap in zijn stad.
In Amsterdam en Den Bosch hangt een Marokkaanse vlag halfstok op en voor het stadhuis. „We leven intens mee met Marokko, na de verwoestende aardbeving”, aldus de gemeente Den Bosch.
Op verzoek van burgemeester Jan van Zanen hangt in Den Haag de Haagse vlag halfstok.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt Nederlanders die zich in het rampgebied in Marokko bevinden, zich online te registreren bij de informatieservice van het ministerie. Zij worden dan op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.
Ook kan het ministerie dan mensen bereiken in geval van nood en is er zicht op het aantal Nederlanders in het gebied dat getroffen is door een zware aardbeving. Ook als mensen de regio verlaten wil het departement graag op de hoogte worden gesteld.
UNICEF staat klaar om snel hulp te bieden aan kinderen en gezinnen die getroffen zijn door de aardbeving in Marokko, laat de organisatie, die al jaren werkzaam is in het land, weten.
„In noodsituaties als deze is het belangrijk voor kinderen dat er zo snel mogelijk schoon water beschikbaar is, naast gezondheidszorg, voeding en een veilige plek”, aldus de organisatie.
UNICEF zegt geschrokken te zijn door de beving die inmiddels mee dan achthonderd levens heeft geëist. „Onze gedachten zijn bij de getroffenen, hun familie en vrienden.”
Advertentie
De aardbeving in Marokko was ook voelbaar in Spanje en Portugal, maar heeft daar voor zover bekend geen schade of slachtoffers veroorzaakt. De nooddiensten in beide Europese landen kregen meldingen van bezorgde burgers.
In de Zuid-Spaanse regio Andalusië kwamen meer dan twintig telefoontjes uit gebieden rondom Huelva, Sevilla, Jaén, Málaga, Marbella en Córdoba. In het zuiden van Portugal kwamen volgens staatspersbureau Lusa meldingen uit onder meer de steden Lissabon, Faro en Setúbal.
Het epicentrum van de beving met een kracht van 6.8 lag volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS in het Atlasgebergte, ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech. De beving vond vrijdag om 23.11 uur (lokale tijd) plaats. Het natuurgeweld heeft meer dan achthonderd levens geëist.
Na de zware aardbeving in Marokko hebben Nederlandse burgemeesters hun medeleven uitgesproken, niet alleen met de inwoners van het rampgebied, maar ook met hun familieleden in Nederland.
Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zegt dat haar gedachten uitgaan naar de slachtoffers en hun naasten. „Dit raakt ook onze Marokkaanse gemeenschap in Utrecht diep; ik wens alle betrokkenen zeer veel kracht toe.”
Burgemeester Paul Depla van Breda heeft een vergelijkbare reactie: „Ook in Breda leven veel mensen met Marokkaanse roots. Voor hen zal het nieuws over de aardbeving aangrijpend zijn. Zeker als er familie en vrienden wonen. We denken aan hen en leven met hen mee.”
Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van het Veiligheidsberaad, heeft het over „vreselijke berichten” en voegt eraan toe: „Veel sterkte voor alle betrokkenen, naasten en dierbaren, ook in onze stad.”
Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda noemt de aardbeving „aangrijpend en verdrietig”. Hij zegt dat hij meeleeft „met Goudse inwoners en collega’s die dierbaren hebben in Marokko”. Burgemeester Erik Boog van Diemen laat weten: „Onze gedachten zijn bij de mensen die naasten en vrienden hebben in het getroffen gebied. Ik wens iedereen veel kracht na deze verschrikkelijke gebeurtenis.”
De provincie Noord-Holland laat in een reactie weten: „Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden van deze zware aardbeving. Veel landgenoten hebben dierbaren in Marokko, ook Noord-Hollanders. Wij wensen hen veel sterkte.”
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb leeft mee met de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. „Mijn diepste medeleven aan de slachtoffers van dit natuurgeweld”, schrijft de burgervader, die geboren is in Marokko, in een verklaring.
Aboutaleb wenst de hulpverleners „alle kracht toe om de slachtoffers zo snel en goed mogelijk bij te staan”. Zijn gedachten zijn bij mensen die naasten en vrienden hebben in het getroffen gebied. Hij wenst hen „alle kracht voor het verdriet en de onzekerheid die deze ramp met zich brengt.”
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem zegt in de Gelderlander dat hij zich zorgen maakt. „Het is een onherbergzaam gebied, het is moeilijk om ziekenhuizen te bereiken”, aldus de burgemeester. Volgens hem hebben veel inwoners van Arnhem familieleden in het rampgebied. Marcouch denkt dat het dodental veel hoger had kunnen uitvallen: door het warme weer in Marokko waren veel mensen nog buiten.
Marokko wordt wel vaker getroffen door aardbevingen. Maar die zijn meestal in het noorden van het land. De dodelijke aardbeving die in de nacht van vrijdag op zaterdag gebeurde, was iets verder richting het zuiden. „Dat gebied is seismisch actief, maar niet zo actief als het noorden”, zegt Läslo Evers, aardbevingsdeskundige van het KNMI.
De aarde bestaat uit allerlei platen, die tegen elkaar aanduwen, van elkaar wegglijden en langs elkaar schuren. Dat leidt tot aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Tussen Marokko en Spanje ligt zo’n grens tussen twee platen. Door het Atlasgebergte in Marokko lopen de breuklijnen daarvan.
De aardbeving van vrijdag in Marokko had een kracht van 6.8 en gebeurde op een diepte van zo’n 18 kilometer. Daarmee is het een van de zwaarste schokken in het land. „Dit is echt een zware beving, dat moet je zeker niet onderschatten. En ook nog eens ondiep. Dat associeer ik met veel slachtoffers, ook als ik de spaarzame beelden zie van ingestorte huizen en puin op straat.”
In 1960 was er een aardbeving in de buurt van Agadir, nog iets verder naar het zuiden. Die had een kracht van 5.8 en gebeurde op 15 kilometer diepte. Minstens 12.000 mensen kwamen toen om het leven.
Nederland is bereid na de zware aardbeving hulp te geven aan Marokko, laten minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten. Er is nog geen officieel hulpverzoek van de Marokkaanse regering binnengekomen.
„Wat een vreselijk verdrietig en zorgwekkend nieuws over de aardbeving in Marokko. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden. Nederland staat paraat om te helpen waar nodig”, twitterde Schreinemacher.
Het kabinet zou op verzoek een Urban Search and Rescue (USAR) team kunnen sturen. Zo’n team bestaat uit specialisten op het gebied van zoek- en reddingsacties (vaak met honden), maar ook uit verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen.
TUI heeft bijna honderd Nederlandse pakketreizigers in Marrakech zitten. Vanwege de aardbeving in Marokko moesten zij vannacht tijdelijk hun hotel uit. „Voor zover ik het op dit moment weet zijn die mensen oké”, laat een woordvoerster van de reisorganisatie weten. „Ze mogen terug zodra is vastgesteld dat dit veilig kan. De reisleiding is bij hen en in contact.”
In de kustplaats Agadir, waar de aardbeving ook is gevoeld, heeft TUI momenteel geen gasten. Wel zijn er nog 125 mensen die aan het rondreizen zijn in Marokko, individueel of in een groep. „Met de rondreizigers zoeken wij op dit moment contact om vast te stellen of zij ongedeerd en in veiligheid zijn.”
Het concern heeft nog geen informatie over bijvoorbeeld de schade aan hotels. TUI weet dus ook nog niet of alle gasten in Marokko hun vakantie als gepland kunnen afmaken. „Op deze vroege ochtend is nog veel onduidelijkheid over de schade aan hotels ter plaatse. We volgen de situatie nauwgezet”, aldus de zegsvrouw. „Als er wel schrik is, maar geen schade zouden ze hun vakantie gewoon moeten kunnen afmaken.”
TUI vliegt vanuit Nederland zelf niet naar Marokko. Voor vragen over vluchten, verwijst de woordvoerster daarom door naar Transavia. Die luchtvaartmaatschappij laat weten dat het vluchtschema naar het land vooralsnog ongewijzigd is. Er gaan dus nog gewoon vluchten heen en terug. Volgens Transavia zijn er sinds de aardbeving niet opeens veel annuleringen of extra boekingen van tickets naar het land.
Bij KLM staat Marokko niet op de bestemmingenlijst. Bij de grote reisorganisaties Corendon en Sunweb zit het land momenteel ook niet in het aanbod. Zij hebben daar dan ook geen gasten.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leven mee met de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. In een verklaring laat het koningspaar weten dat zij en „de vele Nederlanders die nu in angst verkeren om hun dierbaren” in hun gedachten zijn.
„Marrakech en omgeving zijn getroffen door een verwoestende aardbeving. Wij leven mee met de families van de slachtoffers in Marokko en met de vele Nederlanders die nu in angst verkeren om hun dierbaren. U bent in onze gedachten”, aldus het paar.
Koningin Máxima bracht in maart nog een bezoek aan Marokko in haar rol als vertegenwoordiger van de VN.
Bij de alarmcentrale van de ANWB hebben zich inmiddels zestien mensen gemeld vanuit het aardbevingsgebied in Marokko, laat een woordvoerster weten. Volgens haar gaat het om mensen die „ineens op straat stonden zonder spullen, tot mensen die zich afvagen hoe ze nu thuiskomen.”
De organisatie kijkt wat nodig is voor de melders. De meesten van hen hebben een reis geboekt via een organisatie. De ANWB verwijst hen daar naar door. Zelf heeft de ANWB geen groepsreizen in het gebied.
Bij alarmcentrale van SOS international is tot nu toe één melding binnengekomen, laat een woordvoerder weten.
Er zijn op dit moment geen signalen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn van de zware aardbeving in het zuiden van Marokko. Dat zegt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het ministerie volgt de ontwikkelingen nauwgezet en staat in contact met de ambassade in Rabat, aldus de zegsvrouw. Het ministerie heeft wel telefoontjes gekregen met hulpvragen. Dan gaat het vaak om vragen over hoe de situatie in het rampgebied is en of mensen er nog naartoe kunnen afreizen.
Nederland stuurt vooralsnog geen ploeg met reddingswerkers naar Marokko. Dat land is in de nacht van vrijdag op zaterdag getroffen door een aardbeving, waardoor honderden mensen om het leven zijn gekomen.
„Voor een eventuele inzet zijn we afhankelijk van een hulpverzoek van het getroffen land. Dat kan direct bij Nederland binnenkomen, via de EU of de VN. Zonder zo’n verzoek worden we nooit ingezet”, stelt Urban Search and Rescue (USAR).
Het USAR-team bestaat uit specialisten op het gebied van zoek- en reddingsacties, maar ook uit verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen. Meestal gaan ook honden mee om onder het puin van ingestorte gebouwen te zoeken naar overlevenden of lichamen. Normaal gesproken zijn de teamleden werkzaam bij onder meer defensie, de politie, brandweer of veiligheidsregio’s. Begin dit jaar werd het team ingezet na de zware aardbeving in het zuiden van Turkije.
De eerste regeringsleiders hebben hun medeleven betuigd na de aardbeving in Marokko. Door de zware beving van vrijdagavond zijn ruim 800 mensen om het leven zijn gekomen.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz stuurde zaterdagochtend vroeg een bericht via X, voorheen Twitter. „Wat een slecht nieuws uit Marokko. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van deze verwoestende aardbeving. We denken aan iedereen die geraakt wordt door deze natuurramp”, aldus de bondskanselier.
De Indiase premier Narendra Modi stond bij de start van de G20-top in New Delhi stil bij Marokko. „Erg aangedaan door het verlies van mensenlevens door een aardbeving in Marokko”, liet hij weten op X. „In deze tragische tijden zijn mijn gedachten bij de Marokkanen. Mijn oprechte deelneming voor de mensen die iemand zijn verloren.”
De Europese Unie heeft Marokko hulp aangeboden na een aardbeving in dat land. Dat heeft de voorzitter van Europese Raad, Charles Michel, laten weten vanaf de G20-top in New Delhi.
„Wat een vreselijk nieuws over de verwoestende aardbeving in Marokko. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en de reddingswerkers die de zoekacties uitvoeren. De EU staat klaar om Marokko te helpen in deze moeilijke tijden”, aldus Michel op X, voorheen Twitter.
Demissionair premier Mark Rutte heeft zijn medeleven overgebracht aan de Marokkaanse minister-president Aziz Akhannouch nadat Marokko vrijdagavond was getroffen door een aardbeving.
„Vreselijke berichten over de zware aardbeving die Marokko heeft getroffen”, schrijft Rutte op X, voorheen Twitter. „Mijn gedachten zijn bij de vele slachtoffers van dit natuurgeweld en bij de hulpdiensten ter plaatse.”
Ook de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken heeft haar medeleven uitgesproken. „Verschrikkelijke berichten over de aardbeving in Marokko. Mijn gedachten zijn bij alle nabestaanden en slachtoffers van dit zware natuurgeweld”, twitterde minister Hanke Bruins Slot.
De beving vond plaats even na 23.00 uur en had een kracht van 6.8. Het epicentrum lag zo’n 80 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech.
Bij een zware aardbeving in Marokko zijn zeker 820 doden gevallen.
Advertentie