EconomieKwestie

Modelcontract Belastingdienst geeft werkgever zekerheid bij inhuren zzp’er

Ik wil met mijn bedrijf een zzp’er inhuren voor een opdracht. Is er kans dat de Belastingdienst deze persoon als werknemer beschouwt?

Wilbert van Vliet
7 September 2023 21:07
beeld RD
beeld RD

Als een bedrijf of stichting iemand aanneemt en met die persoon een ”overeenkomst van opdracht” aangaat, is er op het eerste gezicht geen sprake van een werknemer. Fiscaal gezien is die gedachte echter te kort door de bocht. Het zou best kunnen dat de praktijk leert dat er toch sprake is van een werkgever-werknemerrelatie, zodat de opdrachtgever loonbelasting en premies moet betalen.

Criteria voor een werkgever-werknemerrelatie zijn een gezagsverhouding en de verplichtingen om arbeid te verrichten en loon te betalen. Die criteria bieden in de praktijk vaak onvoldoende houvast.

Vroeger werd gewerkt met verklaringen arbeidsrelatie, maar die zijn afgeschaft. Enkele jaren geleden is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) ingegaan. Die heeft geleid tot de publicatie van verschillende model-
overeenkomsten. Een opdrachtgever die zo’n contract gebruikt, kan ervan uitgaan dat er geen sprake is van (fiscaal) werkgeverschap. Uiteraard moeten alle bepalingen uit het contract dan wel worden nageleefd, en niet allerlei bepalingen worden toegevoegd die de suggestie wekken dat er toch sprake is van werknemerschap.

19626461.JPG
Voor een werknemer moet loonbelasting worden betaald.  beeld ANP, Koen van Weel

De modelovereenkomsten staan op de website van de Belastingdienst. Naast overeenkomsten die uitgaan van het principe dat er geen sprake is van een gezagsverhouding, was er ook een die inzoomde op een ander kenmerk: de vrije vervanging. Een opdrachtnemer die zich zomaar kon laten vervangen, zou hiermee geen werknemer zijn. Op basis van recente jurisprudentie (het Deliveroo-arrest) wordt dit laatste model ingetrokken. In dat arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat er bij vrije vervanging sprake kan zijn van werken in dienstbetrekking. Dit is belangrijk nieuws voor alle opdrachtgevers (en opdrachtnemers) die met dit type modelovereenkomst werken: zij moeten hun contract aanpassen.

Vorig jaar is aangekondigd dat uiterlijk per 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium vervalt. Dat moratorium houdt in dat de fiscus soepel is bij controles loonbelasting ten aanzien van zzp’ers, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid. Wel kan de Belastingdienst aanwijzingen geven en, als die niet worden opgevolgd, corrigerend optreden.

Onlangs heeft de Belastingdienst het Handhavingsplan arbeidsrelaties gepubliceerd. De handhaving gaat versterkt en verbeterd worden. De focus bij arbeidsrelaties blijft in eerste instantie gericht op de loonheffingen in relatie tot opdrachtgevers. Gaandeweg wordt de handhaving verbreed richting opdrachtnemers. De Belastingdienst zal meer boekenonderzoeken en bedrijfsbezoeken doen. De DBA kan daarbij een belangrijk onderwerp van controle zijn.

Bij het inhuren van een zzp’er blijft het dus van belang om de afspraken na te komen: de zzp’er mag niet verkapt in dienst zijn.

De auteur werkt bij HVK Stevens Belastingadvies.

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer