Kerk & religie
Theologische Universiteit Utrecht opent academisch jaar: „Theologie zonder kerk is elektrische auto zonder laadpaal”

De Theologische Universiteit Kampen | Utrecht is dit jaar „voluit een Utrechtse universiteit” geworden. Ze noemt zich voortaan Theologische Universiteit Utrecht (TUU).

7 September 2023 16:58Gewijzigd op 8 April 2024 15:53
Gebouw van de TUU. beeld RD, Anton Dommerholt
Gebouw van de TUU. beeld RD, Anton Dommerholt

De universiteit van de Nederlandse Gereformeerde Kerken verhuisde vorig jaar van Kampen naar Utrecht, waar aan de Plompetorengracht een pand was aangekocht. De gebouwen aan de Broederweg in Kampen zijn deze zomer „goed” verkocht, zei rector prof. dr. George Harinck donderdagmiddag in de Utrechtse Janskerk tijdens de opening van het academisch jaar. Aan wie en voor hoeveel geld het gebouw is verkocht, hoeft „niet in de krant”, zegt hij desgevraagd.

De opening van het academisch jaar voelt dus een beetje als een nieuwe start, vindt Harinck. En daar hoort een nieuwe huisstijl bij. Op het nieuwe logo staan de –witte– letters TU van Theologische Universiteit, met daardoorheen een oranje U van Utrecht.

Maar dat betekent niet dat de universiteit alle banden met Kampen heeft doorgesneden. De bibliotheek en het archief zijn nog niet verhuisd, evenals de buitenlandse studenten en enkele studenten die hun studie in Kampen afronden. „Het personeel en de studenten in Kampen staan voor onze aandacht en met het gemeentebestuur in Kampen is afgesproken dat we als universiteit een blijvende relatie met de Hanzestad zullen houden”, aldus Harinck in zijn rede.

Hoe gaat u dat doen, een blijvende relatie met Kampen onderhouden?

„De burgemeester van Kampen heeft in samenspraak met ons college van bestuur een commissie in het leven geroepen met leden uit de universiteit en uit de gemeente. Die zijn bezig met plannen maken.”

De TUU knoopt ondertussen relaties aan met zusterinstellingen in de Domstad: de Universiteit Utrecht, „met wie we goede afspraken mochten maken over onderwijsmogelijkheden en bibliotheekgebruik”, en met de Tilburg School of Theology, „waar we onderwijsruimte mogen gebruiken en met wie we overleggen over de opzet van een brede bachelor, een overleg samen met de Universiteit voor Humanistiek”.

Wat betekent zo’n brede bachelor voor de identiteit van de TUU?

„De TUU heeft een theologische bachelor en master. Daar verandert niets aan: de kerk heeft die opleidingen nodig en theologie als discipline moet hoog gehouden worden in een academische wereld die er meer en meer afscheid van neemt.

Daarnaast hadden we in Kampen al een verbrede bachelor –dus met meer disciplines– om studenten te bedienen die geen theologie gaan studeren, maar wel geïnteresseerd zijn in een levensbeschouwelijk perspectief. Dit traject willen we in Utrecht, met meer studenten, breder ontplooien. Dat kunnen we moeilijk in ons eentje doen, want zo groot zijn we immers niet. Maar wel samen, waarbij de instellingen –waar eenzelfde wens van een bredere bachelor bleek te leven– hun eigen identiteit inbrengen. Het betekent dat onze identiteit op deze manier breder kan worden ingezet en uitgevent.”

De Protestantse Theologische Universiteit, met vestigingen in Amsterdam en Groningen, kocht eerder dit jaar een pand aan het Janskerkhof, een paar honderd meter van het TUU-gebouw. Harinck ziet samenwerking met de universiteit van de Protestantse Kerk in Nederland wel zitten. „De PThU is nog niet in Utrecht, maar met het oog op hun komst in een volgend academisch jaar is tussen onze beide instellingen intensief bestuurlijk overleg opgetuigd. Utrecht wordt theologiestad en we zetten ons beste been voor om dat tot een succes te maken”, zei de rector in de Janskerk. „Intussen blijft er samenwerking met onze gereformeerde partner, de Theologische Universiteit Apeldoorn, met name via de exegeten en systematici van beide instellingen.”

Hoop

Meer dan negentig studenten schreven zich dit jaar bij de TUU in. In totaal telt de universiteit zo’n 230 studenten en promovendi, buitenlandse studenten meegerekend.

De TUU gaat haar onderzoek concentreren rondom de vraag wat theologisch onderzoek vanuit geloofsgemeenschappen kan bijdragen aan „praktijken van hoop voor onze kwetsbare samenleving”. Daarom start er dit academisch jaar ook een nieuw onderzoeksprogramma: ”Vulnerability and Hope” (kwetsbaarheid en hoop).

Harinck maakte in zijn rede bekend dat er in Utrecht veel belangstelling is voor het „brede” onderwijsaanbod van de TUU. „Tientallen studenten van de Universiteit Utrecht hebben zich ingeschreven voor vakken aan onze instelling.”

Maar de TUU blijft vooral een theologische instelling. „De theologie staat in academisch Nederland onder zware druk – we hoeven onze blik maar naar het noorden en naar het westen te slaan om ons dat te realiseren. We zijn een onbekommerd gereformeerde instelling en koesteren de pure theologische bachelor en master, ten dienste van deze discipline en van de kerken en aan de academie. Voor dit laatste slaan we graag met iedere theologische instelling de handen ineen, om het vak aan de universiteit te versterken en roepen ook anderen daartoe op.”

Elk jaar levert de universiteit gemiddeld een tiental aanstaande predikanten af voor de Nederlandse Gereformeerde Kerken. „Dat is goed voor hen en goed voor ons. Kerken hebben theologisch onderlegde predikanten nodig en een theologie zonder kerk is een elektrische auto zonder laadpaal.”

Prof. dr. Stefan Paas, hoogleraar missiologie, verzorgde de openingsrede, met als titel ”Vrede op aarde. Het goede nieuws in een postchristelijke cultuur”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer